A mémrészvények újra a figyelem középpontjában

A GameStop és az AMC részvényei iránti megújult érdeklődés következtében folytatódik az árfolyamok emelkedése, ami már a harmadik egymást követő napja tart, és ezzel 2021 eleje óta a legnagyobb havi emelkedést produkálják.

A Bloomberg jelentése szerint a videojáték-kiskereskedő GameStop és az AMC mozilánc részvényei a mai kereskedésben is emelkedést mutatnak, bár a növekedés üteme kisebb lehet, mint az előző napokban. A GameStop árfolyama 6,2 százalékkal, az AMC-é pedig 5,3 százalékkal nőtt az amerikai piacnyitás előtt, ami hasonló mértékű emelkedést mutat, mint amit a 2021-es mémrészvény mánia idején láthattunk.

Ben Laidler, az eToro globális piaci stratégája szerint azonban a korábbi ralihoz vezető feltételek már nem állnak fenn, így a részvényárfolyamok emelkedése nem várhatóan tartós. A Covid alatti lezárások feloldása, a fogyasztói megtakarítások csökkenése, a shortállományok mérséklődése és a magasabb kamatszintek mind hozzájárulnak ehhez a helyzethez.

Keith Gill, ismertebb nevén "Roaring Kitty", a közösségi média bejegyzéseivel járult hozzá az újabb ralihoz, és 2021-ben vált ismertté, amikor a Redditen összehangolta a daytradereket a GameStop shortosainak kiszorítására.

Az S3 Partners adatai szerint a legshortoltabb részvények ellen fogadó befektetők jelentős veszteségeket szenvedtek el májusban; a GameStop shortosai 1,24 milliárd dollárt, míg az AMC shortosai körülbelül 126 millió dollárt buktak.

Az opciós piaci aktivitás is növekedett, a GameStop-opciók kereskedési volumene 2022 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedett, közel 820 000 kontraktussal, a put volumen pedig tízszeresére nőtt a 20 napos átlaghoz képest, meghaladva a call volumenet.

A rali hatására más magas kockázatú és erősen shortolt részvények, mint például a BlackBerry, a SunPower és a Virgin Galactic is jelentős emelkedést mutattak a héten.

Az AMC és a GameStop a lakossági befektetők körében is népszerűek voltak a héten, az AMC-be 51 millió dollár, a GameStop-ba pedig 16 millió dollár napi tőkebeáramlást regisztráltak. Giacomo Pierantoni, a Vanda Research adatszolgáltatási vezetője szerint az amerikai fogyasztói árindexről szóló délutáni hírek befolyásolhatják a befektetők magatartását. Egy negatív CPI-jelentés esetén a befektetők elkerülhetik a kockázatos befektetéseket, mint a mémrészvények, míg egy kedvező inflációs adat további emelkedést eredményezhet.