Dubaji luxuslakást vásárolt Matolcsy György jegybankelnök fiának belső köréhez köthető cég

A Direkt36 nemzetközi nyomozóprojekt keretében feltárta, hogy egy Matolcsy Ádámhoz, a Magyar Nemzeti Bank elnökének fiához köthető cég több ingatlant is vásárolt Dubajban, köztük egy luxuslakást a híres One at Palm Jumeirah épületben.

Az Omniyat ingatlanfejlesztő honlapján a One at Palm Jumeirah-ról mint az elegancia és az exkluzivitás újraértelmezéséről és a luxus életvitel csúcsáról írnak. A Direkt36 információi szerint egy Matolcsy Ádámhoz köthető cég, a Future Holding Limited több mint egy milliárd forintért vásárolt meg egy 286 négyzetméteres, három hálószobás luxuslakást az épület kilencedik emeletén, amelyhez 50 négyzetméteres terasz és erkély is tartozik. A cég elérhetőségei között Matolcsy egyik általa alapított cégéhez köthető email címek szerepelnek. A Future Holding további három ingatlant is vásárolt Dubajban, ezek közül három már eladásra került, köztük a One at Palm Jumeirah-beli lakás is, több mint kétmilliárd forintért. A tranzakciók részleteit a Washingtonban székelő C4ADS nonprofit szervezet szivárogtatta ki, amelyet az OCCRP és az E24 koordinált, és amelyben a Direkt36 volt az egyetlen magyarországi partner.

A luxuslakás 2018 őszén került megvásárlásra, jelentős, több mint 40 százalékos kedvezménnyel a kezdeti közel kétmilliárd forintos (5,1 millió eurós) árhoz képest. A tranzakció részletei szerint a Future Holding Limited egy "glamorous.hu" domain végződésű email címet használt, amelyet korábban Matolcsy egyik volt felesége, Tímea is használt. A lakás kilencedik emeleti elhelyezkedését a Direkt36 azonosította a kiszivárgott adatok, az épületkezelés által kiadott katalógus és a nyilvánosan elérhető fotók alapján.

A lakásban készült képek luxus bútorokat és belsőépítészeti elemeket mutatnak, többek között Riva 1920, Porada, Baxter és Flexform márkájú termékeket. A képeken Matolcsy Ádámhoz hasonlító személy is látható. A One at Palm Jumeirah épület 2021-ben fejeződött be, és Matolcsy új partnere, M. Nicole több fotót is feltöltött a közösségi oldalára, amelyek a luxuslakásban készültek.

A Direkt36 szerint a lakás 2024 március végén újra gazdát cserélt, több mint 2,5 milliárd forint értékben. A vásárló személye nem ismert, de a lakás 2023 májusa és 2024 áprilisa között bérleti szerződés alapján magyar állampolgárságú bérlő használta.

A kiszivárgott adatok alapján a Future Holding 2020 májusában egy másik luxuslakást is vásárolt Dubajban, a Jumeirah Gate ikertornyainak 64. emeletén, 1,3 millió euróért. Ennek a lakásnak a tulajdoni adatai között Matolcsy egyik ismerőséhez, Eszter R.-hez köthető email cím szerepel. Eszter R. személyes és üzleti kapcsolatban áll Matolcsy Ádámmal, és korábban két céget alapított, amelyeket később Matolcsy egyik barátjához, Száraz Istvánhoz köthető Felis Private Equity Fund vásárolt meg. Eszter R. neve korábban felmerült egy New York-i ingatlanügylet kapcsán is, amely Matolcsy köréhez köthető. A Future Holding Limited további két ingatlant is vásárolt Dubajban, amelyeket már értékesítettek.

Matolcsy Ádám üzleti sikerei jelentős részben állami és kormányzati kapcsolatoknak köszönhetőek. A Balaton Bútor nevű vállalatot NHB banktól kapott hitelből vásárolta meg, amelynek forrása a Magyar Nemzeti Bank volt. A vállalat több közbeszerzést is nyert, és jelentős EU-s támogatásokat kapott. Matolcsy Ádám 2018-ban kivonta pénzét az NHB bankból, amelyet később felszámoltak. Matolcsy baráti köre is hasonló szerencsés ügyleteket kötött az MNB-vel, többek között Somlai Bálint és Száraz István is említésre kerültek a cikkben. A Direkt36 2023-ban arról számolt be, hogy Száraz a Magyar Bankholding új szuperbankjának 10,8 százalékos tulajdonosa lett.

A cikk a Telex és a Direkt36 együttműködésének része.