Márciusi ipari termelési visszaesés

A márciusi ipari termelés jelentős visszaesést mutatott, különösen az akku- és járműgyártás területén. Az ipari termelés összességében 10,4 százalékkal csökkent, és a rendelésállományok is jelentősen elmaradtak az egy évvel korábbiaktól.

A KSH jelentése szerint a járműgyártás volumene 11,5 százalékkal esett vissza márciusban az előző év azonos hónapjához képest, ami jelentős csökkenést jelent a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő ágazatban. A közúti gépjármű gyártása 9,4, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,6 százalékkal csökkent. Az ipari export volumene 12,2 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel ezelőtt, a járműgyártás kivitele 13,5 százalékkal, míg a villamos berendezés gyártásé 19,4 százalékkal esett vissza.

Az akkugyártás területén még nagyobb volt a visszaesés, az akkumulátor és szárazelem gyártásának volumene 17,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 21 százalékkal esett vissza. A villamos berendezés gyártása, amely az ipar 11 százalékát teszi ki, szintén 17,0 százalékkal csökkent.

A számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, amely a feldolgozóipari termelés 9,4 százalékát adja, 13,0 százalékkal esett vissza. Ezen belül az elektronikai alkatrész és áramköri kártya gyártása 32 százalékkal csökkent, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,3 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása, amely a feldolgozóiparból 12 százalékkal részesül, 3,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A gyógyszergyártás kibocsátása márciusban 11,0 százalékkal csökkent, és a gumi-, műanyag, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása is jelentős, 8,1, illetve 13,4 százalékos visszaesést mutatott.

A gép és gépi berendezés gyártása a legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami aggasztó jel lehet az év hátralévő részére nézve. Az új rendelések volumene 14,0 százalékkal volt kisebb a 2023. márciusinál, az új belföldi rendelések 4,9, az új exportrendelések pedig 15,4 százalékkal estek vissza. Az összes rendelésállomány március végén 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A KSH szerint a mostani adatokban a nyers adatokhoz képest a jelentős eltérést az okozza, hogy márciusban hárommal kevesebb munkanap volt, mint tavaly ugyanekkor.

Az ipar belföldi értékesítése 7,7, a feldolgozóiparé 8,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A területi adatok alapján mindössze egyetlen megye volt, ahol növekedni tudott az ipari termelés, ez a Mercedes-gyár bázisaként szolgáló Bács-Kiskun megye volt, ahol tavaly márciushoz képest 2,4 százalékkal nőtt a termelés volumene. A 20 régiót tekintve (19 vármegye és a főváros) mindössze hétben volt 10 százaléknál kisebb a visszaesés mértéke, a többiben – Bács-Kiskunt leszámítva – ezt meghaladó mértékben csökkent az ágazat termelése. A legnagyobb visszaesést márciusban éves bázison Békés vármegyében regisztrálták, ahol az ipari termelés -21,2 százalékkal zuhant.