Szijjártó: Magyarország nem támogatja a srebrenicai népirtás emléknapját

A magyar kormány nem fogja megszavazni az ENSZ-ben a srebrenicai népirtás emléknapjának bevezetéséről szóló határozattervezetet, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Szijjártó szerint a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása kulcsfontosságú Európa számára is, ezért Magyarország az EU elnöksége alatt mindent meg fog tenni ennek érdekében. A külügyminiszter a boszniai föderációból való kiválást nyíltan hangoztató Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel tartott budapesti sajtótájékoztatón beszélt erről, de Dodik szeparatista törekvéseiről és a Szerb Köztársaság esetleges elszakadásának a Balkán stabilitására gyakorolt hatására nem tért ki.

Szijjártó szerint nem a boszniai szerbek veszélyeztetik a békét és stabilitást, hanem a nemzetközi közösség egyes tagjai, akik az európai integráció felgyorsítása helyett a feszültséget növelik, és tönkreteszik az elért törékeny eredményeket. Kritizálta az ENSZ főképviselőjét, Christian Schmidtot, aki a választási törvényt önhatalmúlag módosította, és kizárta a választásokról a háborús bűncselekményekkel elítélteket, ezzel is "erőszakosan és egyoldalúan" beavatkozva Bosznia-Hercegovina belügyeibe.

A külügyminiszter úgy véli, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozat elfogadása, amely a teljes szerb nemzetet démonizálná, felesleges feszültségkeltés lenne. Az ENSZ több tagországa szeretné, hogy július 11-ét, az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítsák, amikor a Ratko Mladić vezette boszniai szerb hadsereg mintegy 8700 bosnyákot ölt meg.

Dodik szerint Srebrenicában történt szörnyűségek egyéni felelősségről szólnak, és nem kellene kollektíven elítélni egy egész népet. A szerb vezető köszönetet mondott a magyar kormánynak a megértésért, és örömét fejezte ki, hogy Magyarország hamarosan átveszi az EU soros elnökségét.

Korábban írtunk az Orbán-kormány boszniai szerb kapcsolatairól, a magyar és boszniai szerbek üzleti és politikai érdekeiről ebben a cikkben, valamint a januárban Milorad Dodik által Viktor Orbánnak adományozott érem üzenetéről és potenciális diplomáciai kockázatairól itt.

A Magyarországról és a magyar hírekről szóló gyors, pontos és pártatlan hírekért iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!