Magyarország a Balkán békés fejlődésében érdekelt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, aki legutóbb októberben járt nála. A találkozón megállapodtak, hogy fokozzák a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködést.

Orbán Viktor és Milorad Dodik egyetértettek abban, hogy az orosz–ukrán háború árnyékában sem szabad megfeledkezni a Balkánon jelen lévő politikai feszültségekről. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország a térség békés fejlődésében érdekelt, ezért fontosnak tartják a két ország kapcsolatainak erősítését.

A miniszterelnök évek óta támogatja Dodikot, legutóbb áprilisban utazott Boszniába, hogy átvegye Milorad Dodiktól a kitüntetést, amit már Vlagyimir Putyin is megkapott. Dodik nemrég azzal fenyegetőzött, hogy ha az ENSZ megszavazza, hogy Srebrenicában a 8000 bosnyák tömegsírokba lövése népirtás volt, a szerbek kikiáltják a függetlenségüket. Korábban azt mondta, ha Trump nyerne, akkor is kikiáltaná a köztársaság függetlenségét. Dodik idáig csak blöffölt, de most tényleg léphet, eszkalálva a Balkánon a feszültséget.

A NATO főtitkárát aggasztja az elszakadást pártoló retorika, de az országban tapasztalható jelentős külföldi, főként orosz befolyás is nyugtalanítja. Tavaly a brit és az amerikai kormány is szankciókat vetett ki Dodik ellen. A magyar kormány most is a szerbekkel és az oroszokkal van, ezért Szijjártóék inkább nem szavazzák meg, hogy genocídium volt.

A miniszterelnök a közelmúltban részt vett a Mol-csoport új Poliol Komplexumának átadásán is, ahol beszédet mondott. Az eseményen jelen volt Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is. A Mol-csoport ezzel a beruházással kívánja megerősíteni piacvezető pozícióját a vegyipar területén a régióban.

A Poliol Komplexum a Mol és a thyssenkrupp együttműködésének eredményeként jött létre Tiszaújvárosban. Ez a Mol-csoport legnagyobb organikus beruházása, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a Mol Petrolkémia a régió egyik vezető vegyipari vállalatává váljon.

Orbán Viktor Sopronban folytatta választási kampánykörútját, ahol a város polgármesterével, Farkas Cipriánnal is tárgyalt. A soproni emberekkel találkozva arról beszélt, hogy Magyarország békéjét mindenáron megőrzi. A miniszterelnök a közösségi oldalán egy képpel is nyomatékosította az üzenetét, miszerint a háborún nyerészkedőknek a békepárti Magyarország az útjában áll.