Figyelmeztetés a magyaroknak: 150 ezer forint is kockán

Május 21. a személyi jövedelemadó-bevallás és az adókedvezmény visszatérítésének határideje az önkéntes pénztári tagok számára, sokan azonban nem élnek ezzel a lehetőséggel, pedig az eljárás egyszerűsödött.

2024-ben május 21-ig kell rendelkezniük az önkéntes pénztári tagoknak az adókedvezmény visszatérítéséről, amely a befizetett összeg 20 százalékát, maximum 150 ezer forintot jelenthet számukra. A Prémium Pénztárcsoport, amely 350 ezer egészségpénztári és 50 ezer önkéntes nyugdíjpénztári tagot számlál, minden évben felhívja tagjainak figyelmét a visszaigénylés fontosságára, különösen a papír alapú bevallást kitöltők esetében.

A bevallási határidő előtt két héttel a Prémium egészségpénztári tagok 22%-a, az önkéntes nyugdíjpénztári tagok 16%-a rendelkezett már a visszatérítésről. A Prémium Egészségpénztár szerint sokan az utolsó pillanatig hagyják a bevallást, és bár a bevallást mindenki elvégzi, az adókedvezmények visszaigényléséről nem mondható el ugyanez.

A NAV a visszaigénylési folyamatot egyszerűsítette: ha valaki csak egy pénztár tagja, a NAV kitöltő programja automatikusan kitölti a bevallás ezen részét, több pénztári tagság esetén pedig csak ki kell választani, melyik pénztárba kéri a visszatérítést. A Prémium Egészségpénztár tájékoztatása szerint az elmúlt évben a befizetések és a visszaigényelhető adókedvezmények összege is rekordot döntött, idén közel 5 milliárd forintról rendelkezhetnek a jogosultak a tavalyi 3,8 milliárd forinthoz képest.

A pénztár piaci megfigyelései szerint a taglétszám és a befizetések növekedése is jelentős volt az elmúlt évben, több mint 80 ezer új belépővel és az inflációt meghaladó befizetési kedvvel. A munkáltatói befizetések kiesését a magánszemélyek pótolták a cafeteria megszüntetése után, és a pénztár szerint a növekedési potenciál határa igen magas.