A magyar sportolók eskütétele a Művészetek Palotájában a párizsi olimpia előtt

Július 8-án a Művészetek Palotájában (Müpában) kerül megrendezésre a párizsi olimpián részt vevő magyar sportolók ünnepélyes eskütétele, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervez.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában beszélt az eseményről, kiemelve annak ünnepélyes jellegét. A MOB munkatársai július 12-én utaznak ki Párizsba, hogy előkészítsék a sportolók szállását és a csapatirodát. Az olimpiai falu ezen a napon nyitja meg kapuit. A sportolók pontos utazási tervei még nem készültek el, de a MOB már egyeztet a sportági szövetségekkel, hogy mindenki időben és zökkenőmentesen érkezhessen meg a játékok helyszínére. Ebben a Wizz Air légitársasággal kötött megállapodás is segítségükre lesz, amelynek köszönhetően rugalmasan kezelhetik az utazási igényeket.

A városi sportágak olimpiai selejtezősorozatának első állomása Sanghajban lesz május 16–19. között, ahol négy magyar sportoló is megméreti magát: Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) a bréktánc, Tusnády Nimród Sebestyén a sportmászás, míg Kempf Zoltán (Kempf Zozo) a BMX freestyle sportágban. A második és egyben utolsó selejtező Budapesten kerül megrendezésre a Ludovika Campuson június 20. és 23. között. Gyulay Zsolt kiemelte, hogy a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai küzdenek majd a párizsi indulási jogokért.

A budapesti események előkészületei jól haladnak, és a verseny fényét emeli majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke látogatása is. Az esemény zárónapja, június 23., az Olimpia Napja és egyben a NOB 130. születésnapja lesz. A MOB elnöke szerint a magyar szövetségek számára ez a fesztivál kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy összemérjék tudásukat a világ legjobbjaival.

A párizsi olimpia megnyitóját július 26-án rendezik, de a versenyek már két nappal korábban, július 24-én elkezdődnek.

: MTI : MTI