Fiatal német rendőrhokis életét mentették meg magyar kollégái

Egy fiatal német rendőr életét mentették meg két magyar rendőrhokis kollégája, amikor rosszul lett egy budapesti jégkorong tornán, és a helyszínen lévő defibrillátorral sikerült újraéleszteniük.

A tragédia az I. Nemzetközi Négy Nemzet Rendőr Jégkorong Tornán történt, amelyet az UTE Jégcsarnokában rendeztek meg április 11-én. A német csapatban játszó fiatal játékos egy gól után kisiklott a palánkhoz, lepacsizott csapattársaival, és cserével kiállt a játékból. Nem sokkal később, szó szerint összecsuklott álló helyzetéből, és mozdulatlanul terült el a földön. Kordisz András őrnagy, a BRFK Közrendvédelmi Főosztály Közterületi Irányító és Logisztikai Alosztályának vezetője, a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos Facebook-oldalán nyilatkozva elmondta, hogy a 21 éves, edzett jégkorongozó nem ütközött, és ütést sem kapott, ezért azonnal tudta, hogy komoly a helyzet.

Két magyar rendőrhokis, köztük egy TEK-es főtörzszászlós, aki mentősként is dolgozik, azonnal a fiú segítségére siettek. Levették a sérült védőfelszerelését, és szívmasszázsba kezdtek, miközben mesterséges lélegeztetést is alkalmaztak. Kordisz András őrnagy elmondása szerint érezték, hogy a fiú élete rajtuk múlik, és határozottan, céltudatosan, kétkedés nélkül végezték a feladatukat.

A helyszínen lévő félautomata defibrillátorral többször is sokkolták a fiút, ami végül életmentőnek bizonyult. A kiérkező mentősök stabilizálták az állapotát, majd a Honvéd Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy nem embólia okozta a szívleállást.

A német rendőrt egy napig mélyaltatásban tartották, majd miután magához tért, kiderült, hogy maradandó sérülés nélkül megúszta az esetet. Napokig vizsgálták és ellenőrizték állapotát. Egy másik TEK-es jégkorongos, aki jól beszél németül, segített a fiú hazaszállításában, amelyet végül édesanyja társaságában, orvosi kísérettel hajtottak végre.

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya elismerésben és jutalomban részesítette az életmentő rendőröket.