Pénzkiáramlás a magyar befektetési alapokból

Két év után először csökkent a befektetési alapok kezelt vagyona áprilisban, közel 6 milliárd forinttal, és a kötvényalapoknál a befektetők tőkekivonása meghaladta a pénzbeáramlást.

A BAMOSZ adatai szerint a hazai kötvényalapokból áprilisban közel 44 milliárd forint távozott, ami megszakította a 2022 májusa óta tartó folyamatos pénzbeáramlást. A zártkörű alapok még nagyobb tőkekiáramlást szenvedtek el, innen közel 87 milliárd forint távozott. Ezzel szemben a vegyes alapok több mint 68 milliárd forintot gyűjtöttek össze, az abszolút hozamú alapok pedig több mint 58 milliárd forintot vonzottak áprilisban. A nettó értékesítés így valamivel több mint 10 milliárd forintnál zárt, ami jelentősen elmarad az előző hónapok 200-400 milliárdos növekményeitől. A hozamok sem voltak kedvezőek, a szektor 16 milliárdot vesztett az árfolyam átértékelődéseken. Ennek eredményeképpen a befektetési alapokban kezelt összvagyon is csökkent, amire utoljára két éve volt példa. A kötvényalapok továbbra is a legtöbb pénzt kezelik, április végén közel 5800 milliárd forinttal, míg a vegyes alapok több mint 2100 milliárddal követik őket, megelőzve az ingatlanalapokat, amelyekben 2074 milliárd forintnyi vagyon volt. A részvényalapok vezetnek a vagyonarányos hozam tekintetében, közel 10%-os hozammal, az abszolút hozamú alapok 4% feletti teljesítménynél tartanak, a vegyes alapok pedig 3,63%-os hozamadattal rendelkeznek.

A kötvényalapok iránti kereslet csökkenése már a márciusi adatokból is kiolvasható volt, de az áprilisi tőkekiáramlás mégis sokakat meglepetésként érhetett. A kötvényalapokba történő nagyobb pénzbeáramlás akkor kezdődött, amikor a kötvénypiaci hozamok csökkenésnek indultak, ami pozitívan hatott az alapok árfolyamára és hozamára. Azonban ez a trend idén megfordult, és ismét emelkedésnek indultak a kötvénypiaci hozamok, ami megnehezíti a kötvényalapok hozamszerzési lehetőségeit. A kötvényalapok teljesítményét két tényező határozza meg: az általános hozamszint és a hozamok változása, valamint annak iránya. Az alacsonyabb módosított átlagidővel rendelkező alapoknál a hozamok változása kisebb árfolyamváltozást eredményez, míg a nagyobb módosított átlagidővel rendelkező portfólióknál a hozamok változása és iránya hatványozottan fontos.

A kötvényalapokból és más kategóriákból kiáramló pénzek nem kerestek helyet a befektetési alapok piacán, és az állampapírok sem vonzottak nagyobb megtakarításokat az elmúlt hetekben. Valószínűleg a pénz egy része bankszámlán landolt, de erről frissebb adatokat csak a következő hetekben fogunk látni. Lehet, hogy a fogyasztás folytatódott áprilisban is, de ezt is csak a június eleji adatközlésből tudjuk majd meg.