Online csalások: Milliókat csaltak ki magyar áldozatoktól

A rendőrség közleménye szerint több millió forinttal károsítottak meg magyar áldozatokat internetes csalók, akik közül az egyik John Travolta színésznek adta ki magát.

Ismét felbukkantak az online csalások, amelyek során a gyanútlan áldozatokat jelentős összegekkel károsították meg. A rendőrség friss közleményében számolt be arról, hogy egy férfi és négy nő ellen indítottak eljárást, akik csalással szereztek több millió forintot hamis profilok segítségével.

Egy szarvasi nő tavaly októberben összesen 16 millió forintot utalt el magyar bankszámlákra, miután egy internetes csaló meggyőzte arról, hogy ő egy külföldön szolgáló katonaorvos. A Facebookon James néven regisztrált személy azt állította, hogy pénzre van szüksége, hogy mentesülhessen a szolgálat alól, és így folytathassák a romantikus kapcsolatukat személyesen. Az áldozatot az ENSZ nevében küldött e-mailekkel vezették meg, amelyekben először egy magyar nő, majd egy magyar férfi bankszámlájára kértek pénzt.

A csalás felfedezése után a nő felkereste az utalások címzettjeit, akik azonban tagadták, hogy köze lenne a számlájukon megjelent összegekhez. A James álnevű csaló ezután is azt ígérte az áldozatnak, hogy szerelmük valóra válik.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben érintett személyek számláján jelent meg a csalással szerzett pénz, amit tovább utaltak. A közlemény szerint a csalások során százmillió forintos nagyságrendű összegekről van szó, és vannak olyanok is, akik tudták, hogy a pénz csalással került hozzájuk, mégsem léptek ki a rendszerből.

Egy másik esetben egy csaló John Travolta amerikai színésznek adta ki magát, és pénzt kért egy magyar áldozattól, állítva, hogy a színész menedzserének kell utalni a találkozóhoz. Az áldozat először 3500 dollárt, majd további körülbelül 1 millió forintot küldött. Amikor az áldozat nem akart több pénzt utalni, a csaló ajándékokat ígért és érzelmileg zsarolta. A nőt rávette, hogy nyisson öt bankszámlát, és kriptovalutás ügyletekbe is belekeverte. Jutalékot nem kapott, a férfi a szerelmi legendával tartotta sakkban, és vette rá, hogy teljesítse az utasításait.

A rendőrség folytatja a nyomozást, hogy azonosítsák azokat a csalókat, akikhez végül a pénz befolyt.