A Magyar Telekom első negyedéves teljesítménye

Szerdán, a piaczárás után hozza nyilvánosságra a Magyar Telekom a 2021-es első negyedéves eredményeit, amelyeket elemzői konszenzus előz meg. A vállalat részvényei az elmúlt időszakban jelentős emelkedést mutattak.

A Magyar Telekom elemzői konszenzusa a Concorde, Erste Group, Bank Polska Kasa Opieki, PKO Bank Polski, Santander Brokerage Poland és Wood elemzőházak becslésein alapul. A várakozások szerint a társaság 219 milliárd forintos bevételt érhetett el a január-márciusi időszakban, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ebben az inflációkövető díjkorrekció is szerepet játszott, amely márciustól 15 százalékos díjemelést eredményezett.

Az EBITDA tekintetében az elemzők 80 milliárd forintos eredményt várnak, ami 38 százalékos növekedést jelent a bázisidőszakhoz képest, és 36,5 százalékos EBITDA-marzst tükröz. A nettó eredmény várhatóan 28,5 milliárd forint lesz, ami jelentős növekedést mutat a tavalyi negyedik negyedévi 24,3 milliárd forinthoz képest. Rékasi Tibor vezérigazgató korábban kiemelte, hogy az adatéhség és a hálózatfejlesztések jelentős szerepet játszanak az eredmények növekedésében, mivel ezek révén javul az ügyfelek szolgáltatásminősége és növekszik az egy ügyfélre jutó átlagos bevétel. Az adóterhek csökkenése, köztük a közműadó megszűnése és az energiaköltségek csökkenése is hozzájárul az eredmények javulásához.

A menedzsment által megfogalmazott publikus célkitűzések szerint a vállalat 2024-re 5-10 százalékos bevételnövekedést tervez, az EBITDA AL pedig 20-25 százalékkal emelkedhet, míg a módosított nettó eredmény 130 milliárd forint, a szabad cash flow pedig 120 milliárd forint lehet. A Magyar Telekom részvényei az elmúlt évben 38 százalékkal emelkedtek, ezzel jelentősen felülmúlva a BUX 14 százalékos erősödését, és az egy évvel ezelőtti 400 forintról 900 forint fölé emelkedtek.

A részvények hosszú távú befektetési portfóliókba való beillesztéséhez a Portfolio Trader nyújthat segítséget. A társaság teljes értéke a jelenlegi, 944 forintos árfolyammal 912 milliárd forint. Ha az elemzői várakozások átlagát számítjuk éves szinten, akkor 100 milliárd körüli eredmény adódik, így a részvény P/E értéke 9 körüli, ami reálisnak tekinthető egy olyan cégnél, amely nyeresége 70 százalékát visszajuttatja a részvényeseknek. Amennyiben a cég eredménye érdemben növekedni tud, és reális lehet a korábbi eredményvárakozása, akkor a P/E érték akár 7-es is lehet, ami alacsony lehet az általános kamatkörnyezet további csökkenése esetén. Ebben az esetben az árfolyam reálisan elérheti a négyszámjegyű tartományt, vagyis közel negyedszázad után ismét 1000 forint fölött lehet az ára.