Magomed Daudov, a csecsen házelnök váratlan lemondása

Váratlan fordulatként Magomed Daudov, a csecsen parlament házelnöke bejelentette lemondását. Daudov, aki 2015 óta töltötte be ezt a rangos tisztséget, az Észak-Kaukázusi Csecsenföld egyik legbefolyásosabb politikusaként volt ismert.

A lemondás hátterében álló okok egyelőre nem teljesen világosak. Daudov a Csecsen Köztársaság vezetőjével, Ramzan Kadirovval folytatott találkozó után hozta meg döntését. "A Csecsen Köztársaság vezetőjével, Ramzan Kadirovval történt találkozónkat követően úgy döntöttem, hogy lemondok a Csecsen Köztársaság parlamentjében betöltött elnöki pozíciómról" – nyilatkozta Daudov.

A lemondás időzítése különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy nemrégiben terjedtek el hírek Kadirov súlyos, gyógyíthatatlan betegségéről. A csecsen vezetőt heveny hasnyálmirigy-gyulladással hozták kapcsolatba, amit ő maga egy edzőteremben készült videóval próbált megcáfolni.

Daudov múltja is figyelemre méltó, hiszen a csecsen háborúk alatt először a felkelők oldalán harcolt, majd később átállt Ramzan Kadirov, és így közvetve Vlagyimir Putyin oldalára. E hűségét "Oroszország Hőse" éremmel ismerték el.

A csecsen harcosok jelenlegi szerepvállalása is fontos tényező, hiszen aktívan részt vesznek az Ukrajna elleni orosz agresszióban.