Az európai parlamenti listavezetők vitájának szervezése

A június 9-i választások közeledtével felmerült a kérdés, hogy lesz-e nyilvános vita az európai parlamenti listavezetők között. A vita még szervezés alatt áll, és több meghívott is feltételekhez kötötte részvételét, de van lehetőség a főszereplők közötti vita megtörténtére.

Dobrev Klára május 10-én bejelentette, hogy lesz vita a köztévén, és közzétette Papp Dániel MTVA-vezérigazgató levelét, amely szerint már megkezdték a vita megszervezését. A Fidesz sajtóosztálya válaszában jelezte, hogy Deutsch Tamás is részt vesz a vitán.

Magyar Péter számos kérdést vetett fel a közmédia levelével kapcsolatban, többek között azt, hogy mikor és hol lesz a vita, élő adásban közvetítik-e, kik lesznek a résztvevők, és milyen szabályok mentén lehet ismételni a vitát. A Tiszta Párt alelnöke kijelentette, hogy nem fogadják el, ha a vita nem élőben vagy nem főműsoridőben kerül megrendezésre.

A Partizán május 17-re szervezett listavezetői vitát, amelyen többek között Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László vesz részt. A meghívottak kiválasztásánál a Partizán a közvélemény-kutatások legfrissebb becsléseit vette alapul, és Tóka Gábort, a CEU kutatóprofesszorát kérte fel a közvélemény-kutatások átlagolásának kidolgozására.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kifogásolta, hogy a Partizán szerkesztősége nem hívta meg Róna Pétert a vitára, és rámutatott, hogy több listavezető nem vállalná az EP-képviselői munkát mandátumszerzés esetén. Márki-Zay Péter is felvetette, hogy miért ne lehetne tizenegy listavezető egy TV-vitán.

Toroczkai László jelezte, hogy a Mi Hazánk ott lesz az EP-listavezetők vitáján, és hangsúlyozta, hogy élőben, főműsoridőben kell azt megrendezni. Ungár Péter, az LMP listavezetője kijelentette, hogy minden vitára elmegy, amelyre meghívják.

Vona Gábor, a Második Reformkor vezetője javaslatokat tett a vita szervezésére, többek között azt, hogy a 11 párt delegáltja közösen állapodjon meg a részletekről, és hogy ne egy, hanem három vita legyen, tematikusan megosztva.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a nyilvános viták mellett szól, hogy a választópolgárok képet kaphatnak a politikusok elképzeléseiről és kommunikációs képességéről. A viták kockázatai között említette, hogy a rossz teljesítmény miatt a politikus elveszítheti a szavazók egy részét. A potenciális nyereségként pedig azt említette, hogy a meggyőző szereplés javíthatja a politikus és a párt választási esélyeit. Az elemző szerint a politikusoknak oda kell figyelniük a vitastratégiájukra, és Magyar Péternek különösen vigyáznia kell, hogy ne vigye túlzásba a támadó stílust.