Atomháborús pszichózis a kormánymédiában

Rogán Antal és a kormánymédia olyan atomháborús pszichózist szít, amelyet még Csuhas elvtárs is megirigyelne. A kormányzati propaganda és a kormánylapok címei a háborús retorika szürreális mélységeibe süllyednek, miközben a magyar kormány Moszkva-párti politikát folytat.

2024 májusában, több mint két évvel a Moszkva által indított ukrajnai háborús agresszió után, a magyar kormányzati propaganda és a kormánylapok címei egyre inkább az atomháború és a világháború veszélyével riogatnak. A kormánymédia bulvárlapja szerint Szijjártó Péter külügyminiszter a NATO-t vádolja a vörös vonal átlépésével, miközben Magyarország is a szervezet tagja. A kormányzati kommunikációban Rogán Antal irányítása alatt a békepártinak álcázott kampányban a Nyugatot vádolják háborús pszichózissal, miközben maguk is ezt a pszichózist gerjesztik.

A kormánylapok címei között olyanokat találunk, mint "Amerikában is tudják, drámai közelségbe került az atomháború" vagy "Zelenszkij hisztérikusan követeli, hogy robbantsák ki a világháborút". Menczer Tamás szerint a választásokon az atomháborús pszichózis közepette az életünk a tét. A kormányzati propaganda ezzel a retorikával a Rákosi Mátyás idején a Szabad Nép által kézivezérelt pártlap hasonló hangvételét idézi fel, amely az atomháború veszélyével riogatott.

Az 1950-es évek propagandájában a Nyugatot hibáztatták a háborús uszításért, és a szovjet tiltakozó jegyzékek erélyes hangját méltatták az atomháború elkerülésének zálogaként. A kormányzati propaganda jelenlegi hangneme és a múltbeli retorika közötti hátborzongató hasonlóságokat figyelembe véve, remélhetőleg a közelgő választások után csökken a háborús hisztéria a kormánymédiában.

Eközben Románia, amely szintén a NATO tagja, óvatosan, de jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, beleértve a Patriot légvédelmi rakétarendszerek lehetséges szállítását is, amelyről a román miniszterelnök, Marcel Ciolacu nyilatkozott a Digi24 csatornán. Románia már korábban is támogatta Ukrajnát, többek között APR-40 rakéta-sorozatvetők és M1981-es vontatott tüzérség szállításával, bár ezt a legnagyobb titokban tették. Ciolacu miniszterelnök kijelentése, miszerint elégedett Moszkva fenyegető reakciójával, azt sugallja, hogy Románia stratégiai lépései félelmet keltenek Moszkvában, és hogy a világ mozgósít a "diktátor Putyin" ellen. A román kormányfő biztosította a közvéleményt, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, mivel az ország NATO-tag és az Amerikai Egyesült Államok stratégiai partnere.