Itt a szétvert részvénypiac, amin most jöhet a fordulat

Az évek óta szenvedő kínai részvénypiac az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett, ami a trendforduló előszelét jelentheti. Az internetes szektor részvényei komoly ellenállásokat törnek át, és az átfogó gazdaságélénkítő intézkedések, valamint az USA-Kína kapcsolatok javulása további felértékelődést eredményezhetnek.

Hosszú idő után kiemelkedő formát mutat a kínai részvénypiac, amely év eleje óta közel 9 százalékos felértékelődést ért el dollárban számítva, így 2024 egyik legjobban teljesítő részvénypiacává vált. Különösen az internetszektor ismert szereplőinek részvényei emelkedtek jelentősen; a Tencent 29, a Baidu 18, míg az Alibaba részvényei 23 százalékot nőttek április 17-e óta. Ez a növekedés a teljes kínai részvénypiacot is magával húzta, amely az elmúlt egy hónapban 10 százalék feletti mértékben emelkedett.

A Goldman Sachs elemzői szerint az átfogó gazdaságélénkítő csomagok, a belső fogyasztást ösztönző gazdaságpolitikai lépések, és a javuló USA-Kína kapcsolatok 20-40 százalékos felértékelődést eredményezhetnek a részvénypiacon. A kínai piac P/E rátája jelentősen alacsonyabb, mint a japán vagy az indiai piacé, ami nagy országkockázatot és pesszimista várakozásokat jelez.

Az elmúlt hónapokban a kínai részvénypiac emelkedése nem kedvezett a szomszédos piacoknak, amelyek korábban a Kínától való eltávolodás miatt teljesítettek jobban. Ez a tendencia azonban megfordulhat, és a kínai részvénypiac emelkedése egy évek óta tartó negatív szériát törhet meg, ha a relatív erő kitart.

Az Alibaba példája jól mutatja a kínai részvények alulértékeltségét. A cég piaci kapitalizációja 2020 vége óta közel háromnegyedével csökkent, jelenleg alig 200 milliárd dollár. Az Alibaba nettó készpénzpozíciója a kapitalizációjának felét teszi ki, ami figyelemre méltó. A vállalat az alulértékeltség felismerve több mint 20 milliárd dollárért vásárolt vissza részvényeket, és idén további 25 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot hirdetett meg. A Tencent és a Baidu is hasonló részvényvisszavásárlási programokat futtat, ami bizakodásra adhat okot a befektetőknek.

Azonban a kínai részvényekbe való befektetés körül kockázatok is vannak. Az amerikai elnökválasztás valószínűleg nem fogja javítani az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatokat, és a gyors, intenzív emelkedés miatt a technikai korrekció esélyei is megnőttek.