Kim Dzsongun milliárdokat mosott tisztára

Észak-Korea elnöke, Kim Dzsongun 147,5 millió dollár (körülbelül 52 és fél milliárd forint) értékben mosott tisztára illegális pénzeszközöket, egy bizalmas ENSZ dokumentumra hivatkozva számolt be róla a Reuters.

A jelentés szerint a pénzt egy kriptovaluta tőzsdéről lopták el, majd a Tornado Cash (TC) nevű platformon keresztül tették törvényessé. A TC platformot az Egyesült Államok korábban szankciókkal sújtotta, mivel úgy ítélték meg, hogy az segíti Észak-Korea diktatórikus rendszerét.

Az ENSZ által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy Észak-Korea 2017 és 2024 között 97 kibertámadást hajtott végre, amelyek során jelentős anyagi károkat okoztak. Az ország informatikai szakemberei több kriptovalutával foglalkozó vállalatnál is dolgoztak, és jelentős jövedelmet generáltak hazájuk számára.

Az ENSZ 2006 óta alkalmaz szankciókat Észak-Koreával szemben, amelyeket az évek során folyamatosan szigorítottak. A szankciók célja, hogy megakadályozzák az országot a ballisztikus rakéta- és nukleáris programok finanszírozásában.