Emlékkönyv Vágó Istvánról: Kerényi Péter megosztja a kvízprofesszor valódi arcát

Több mint egy évvel ezelőtt hunyt el a legendás kvízmester, Vágó István, akinek életéről és személyiségéről könyvet írt jó barátja, Kerényi Péter.

Vágó István tragikus hirtelenséggel távozott 74 éves korában, felesége jelenlétében összeesett budai otthonukban, és a mentők már nem tudtak rajta segíteni. A családtagok, barátok, hétköznapi emberek és egykori kollégák egyaránt megdöbbentek halálának hírén, sokan máig nehezen dolgozzák fel távozását. Kerényi Péter, aki közel öt évtizedes barátságot ápolt vele, úgy véli, hogy Vágó István saját kertjében rendezett búcsúztatója méltó volt hozzá, hiszen egy hagyományos temetés nem illett volna a kvízprofesszorhoz.

Kerényi elmondása szerint Vágó István sokoldalú személyiség volt, aki politikai szerepvállalása előtt sokak számára rejtve maradt politikusi énjét is megmutatta. A barát hiányolja Vágó okosságát, vitakészségét, áttörő nevetését és jó zenei ízlését. Kerényi szerint Vágó István nem szerette volna, ha terhére lenne másoknak, vagy hosszú ideig kórházban feküdne.

Jakupcsek Gabriella, aki szintén a magyar televíziózás egyik meghatározó alakja, ritkán beszél a magánéletéről, de most kivételesen megosztotta a hosszú és boldog házasságának titkát. A műsorvezető és író, aki idén ünnepli 25. házassági évfordulóját Kliegl Ádámmal, elárulta, hogy kapcsolatuk egyik alapja a humor és az, hogy keveset vannak együtt. Jakupcsek szerint ez mindig is így volt, hiszen rengeteget dolgozik, folyton úton van, és mindig van egy újabb cél előtte, de mindeközben ők egymás legfőbb szövetségesei maradnak. A 61 éves író hangsúlyozza, hogy fontosnak tartja a közös élményeket, legyen az egy családi kiruccanás vagy egy hosszabb közös utazás.

Jakupcsek Gabriella a Best magazinnak adott interjúban azt is elmesélte, hogy heti négy-öt estét nem tölt otthon, mivel az ország különböző pontjain tart motivációs esteket és délelőttönként tréningezik. A férje, Ádám, aki már megszokta, hogy párja száguldozik, gyakran teszi fel a kérdést: "Ugye, a hétvégén együtt leszünk?" Jakupcsek Gabriella új könyvéről is beszámolt, amely május 20-án fog megjelenni "Csakazértis szerelem" címmel, és a boldogság kereséséről szól. A könyvben hét női és egy férfi történetét meséli el, beleértve a sajátját is, amelyek mind pozitív kicsengésűek és tanulságosak, így a válásáról és az újrakezdésről is ír benne.

Szinetár Miklós, aki szintén a magyar kultúra meghatározó alakja, nemrégiben adott interjút a Best magazinnak, ahol őszintén beszélt házasságairól és arról, hogy miért mentek tönkre korábbi kapcsolatai. A 92 éves Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, forgatókönyvíró elárulta, hogy az egyik házassága ezért, a másik azért nem működött, mert más elképzeléseik voltak az együttélésről és a házasságról. Szinetár Miklós, aki 50 éve él boldog házasságban Hámori Ildikóval, kiemelte, hogy rémes pali, mert vele nem lehet veszekedni, és ha valami nem úgy ment, ahogy szerette volna, akkor már ott sem volt. A művész azt is megosztotta, hogy a munka és a reggeli torna, úszás, valamint a nagy séták tartják karban szellemileg és fizikailag is.