Júniusi önkormányzati választások: Négy településen kilenc polgármesterjelölt

Négy magyarországi településen kilenc-kilenc jelölt méretteti meg magát a júniusi polgármester-választáson, az NVI adatai szerint.

A legtöbb jelöltet a Baranya megyei Kölked és Nagydobsza, valamint Szigetszentmiklós és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sényő adja. Kölkeden és Sényőn kizárólag független jelöltek indulnak, míg Nagydobszán azért van kilenc független jelölt, mert a tizediket nem vették nyilvántartásba. Szigetszentmiklóson az ellenzéki pártok, a Fidesz, civilszervezetek és függetlenek is képviseltetik magukat a jelöltek között.

Nyolc településen nyolc jelölt verseng a polgármesteri címért, többek között a XVIII. kerületben, Kalocsán és Egerben, valamint Kisharsányban, Öcsödön, Jobbágyiban, Hencsén és Kótajban. Huszonöt helyszínen pedig hét jelöltet vettek nyilvántartásba. A valasztas.hu adataiból kiderül, hogy kilenc olyan település van, ahol nyolc a polgármesterjelöltek száma, így például Győrben, ahol korábban tíz jelölt szerepelt, de végül két jelölt nyilvántartásba vételét utasították el.

Az ország 3177 településének több mint egynegyedében, 853-ban csupán egyetlen polgármesterjelölt indul, ami kevesebb az öt évvel ezelőtti 913-hoz képest. Öt évvel ezelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen volt a "rekorder", ahol 9 jelölt indult, míg nyolc jelölt öt településen volt: Zalatárnok, Őrtilos, Egyházasrádóc, Görcsöny, Királyegyháza.

A fővárosban négy jelölt közül választhatnak a szavazók: Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Karácsony Gergely (a Párbeszéd – a Zöldek Pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt közös jelöltje), valamint Vitézy Dávid (a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP – Magyarország Zöld Pártja közös jelöltje).

A választáson indulni szándékozó jelöltek május 6-án 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat, ezek ellenőrzése után a választási bizottságoknak négy napon belül, vagyis péntek éjfélig kellett dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről.