Washington betiltja az orosz urán importját

Az amerikai elnök, Joe Biden aláírta az orosz nukleáris fűtőanyag importjának tilalmáról szóló törvényt, amely az amerikai atomerőművek számára szükséges dúsított urán importtilalmát vezeti be. A döntés nem érinti közvetlenül Magyarországot, de a magyar kormány egyre inkább magára marad az orosz nukleáris ipar melletti elköteleződésével.

Az amerikai atomerőművek által használt urán közel negyede Oroszországból származik. A törvény mintegy 90 nap múlva lép életbe, és lehetőséget ad arra, hogy az energiaügyi minisztérium 2027-ig felmentést adjon ellátási problémák esetén.

Oroszország a világ első számú dúsítotturán-szállítója, és az amerikai atomerőművek által felhasznált dúsított urán mintegy 24 százaléka származik onnan. A törvény emellett mintegy 2,7 milliárd dollárnyi finanszírozást szabadít fel az amerikai uránfűtőanyag-ipar kiépítésére.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete szerint az amerikai döntés sokkot okoz a globális gazdasági kapcsolatokban, és nem hozza meg a kívánt eredményeket. Az orosz gazdaság készen áll bármilyen kihívásra, és gyorsan reagál a felmerülő nehézségekre, sőt még hasznot is húz a helyzetből.

Magyarország erősen függ az orosz urántól és az orosz gyártású fűtőelemektől, amelyekkel a paksi atomerőmű működik, és a tervek szerint a Paks II. is orosz gyártású kazettákkal fog indulni. A régió több erőműve már megállapodott az amerikai Westinghouse-szal, de a magyar kormány a Framatome-mal kíván együttműködni, amely jelenleg nem képes megfelelő kazetták előállítására.

A nyugati szankciók miatt többször felmerült a kérdés, hogy az oroszok képesek-e kivitelezni a paksi bővítést, illetve hosszú távon megbízható-e az üzemanyag-ellátás. A magyar kormány szerint a nukleáris ipart nem érintik szankciók, és Magyarország nem is támogatná, hogy az EU ilyen intézkedéseket vezessen be.

Az amerikai intézkedés az EU-t és Magyarországot nem érinti, de rávilágít, hogy Magyarország egyre inkább egyedül marad az orosz nukleáris ipar melletti elköteleződésével.