Izraeli védelmi miniszter: Nem lesz katonai irányítás Gázában

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy nem fogadja el Gáza izraeli katonai vagy polgári irányítását, és hangsúlyozta, hogy a nem Hamász vezette helyi kormányzás Izrael érdekeit szolgálja.

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere egy televíziós beszédében arra szólította fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hozzon "kemény döntéseket" a gázai kormányzás kérdésében. Galant szerint a nem Hamász vezette helyi kormányzás előmozdítása elengedhetetlen Izrael hosszú távú biztonsága szempontjából, mivel a háború során elért nyereségek erodálódhatnak. A miniszter úgy véli, Netanjahunak nyilvánosan ki kell zárnia az övezetben való folyamatos izraeli kormányzás lehetőségét.

A védelmi miniszter figyelmeztetett, hogy nem támogatja Gáza izraeli polgári vagy katonai irányítását, és hangsúlyozta, hogy a helyi, nem Hamászhoz tartozó palesztinok általi irányítás lenne Izrael érdeke. Netanjahu korábban úgy nyilatkozott, hogy minden olyan beszélgetés értelmetlen Gáza jövőjéről, amíg a Hamászt teljesen le nem győzik.

Galant szerint, ha nem találnak helyettesítőt a Hamásznak a Gázai övezetben, az aláássa Izrael katonai eredményeit, mivel a terrorcsoport újraszerveződhet és civil ellenőrzést gyakorolhat. A miniszter úgy véli, hogy a Hamász kormányzó képességeinek leépítése kulcsfontosságú, és ennek érdekében katonai fellépésre, valamint egy kormányzási alternatíva létrehozására van szükség Gázában.

Galant szerint, ha ez nem sikerül, akkor két lehetőség marad: vagy a Hamász visszaveszi az irányítást, vagy az izraeli hadsereg irányít Gázában. Azonban ő határozottan ellenzi az izraeli katonai közigazgatás felállítását az övezetben, mivel ez óriási erőfeszítést igényelne az IDF-től, véres és gazdaságilag is megterhelő lenne. "Nem fogok beleegyezni az izraeli katonai közigazgatás felállításába Gázában. Izrael nem gyakorolhat polgári ellenőrzést Gázában" - mondta Galant.