Izrael nem tudja legyőzni a Hamászt, részben elveszítette a háborút

Az Izrael és a Hamász között zajló háború kapcsán Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Izrael a nemzetközi kapcsolatok terén már vesztesnek tekinthető, és a Hamász felszámolása lehetetlennek látszik, mivel a szervezet jelentős népi támogatást élvez.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) korlátozott hadműveleteket hajtanak végre a Gázai övezet déli részén, Rafah városánál, és északon is kiújultak az összecsapások. Kaiser Ferenc szerint a Hamász gerillahadviselést folytat, és az IDF-nek azért kell újra hadműveleteket folytatnia az egyszer már megtisztítottnak tartott területeken, mert a Hamász harcosai visszaszivárogtak északra.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a déli támadás inkább Netanjahu személyes túlélési ambícióiról szól, mint a valódi izraeli célokról. Izrael számára megnehezíti a helyzetet, hogy nem tudja likvidálni a Hamász felső vezetését, és egy-egy célzott merénylettel csak rontana a megítélésén az iszlám világban.

Veszteség, győzelem

Kaiser Ferenc szerint nincs reális esély arra, hogy Izrael legyőzze a Hamászt, és felmerül a kérdés, hogy mi a garancia arra, hogy nem jön létre egy új, még rosszabb terrorszervezet. A zsidó állam számára a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az összes palesztint elűznék először a Gázai övezetből, majd Ciszjordániából, de ezt a nemzetközi jog sem teszi lehetővé.

A halottak száma 35 ezerre tehető, de valószínűleg ennél több lehet, mivel nem ismert, hányan rekedtek a romok alatt vagy lettek eltűntnek nyilvánítva. A konfliktus kezdetén négyzetkilométerenként 6 ezren lakták az övezetet, így az áldozatok száma akár több százezer is lehetett volna.

Izrael legfőbb szövetségesei is jelezték, hogy megoldást kell találni és be kell fejezni a háborút. A biztonságpolitikai szakértő szerint a zsidó állam nagy valószínűséggel csak a nemzetközi nyomás hatására zárhatja le a háborút a közeljövőben.

A társadalom békét akar

Kaiser Ferenc szerint a Hamász olyan kéréseket fogalmazott meg, amelyeket Izrael jobboldali vezetése nem volt hajlandó felvállalni. A társadalom békét szeretne, de a Hamász még mindig napi szinten rakétákat lő ki Izraelre, és fokozni szeretné a nemzetközi felháborodást, ezzel akarja tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Izraelt. Benjamin Netanjahu politikai túlélése szempontjából jobb, ha zajlanak a hadműveletek, de a Hamász sem feltétlenül akar tűzszünetet.