III. Károly király első hivatalos portréja

A Buckingham-palotában leplezték le III. Károly brit király első hivatalos portréját, melyet Jonathan Yeo festőművész készített.

A BBC beszámolója szerint a kép keddi leleplezésén jelen volt maga a király és a királyné is. Az életnagyságúnál is nagyobb olajfestményen III. Károly a walesi gárda egyenruhájában látható, kezében karddal, és egy pillangó éppen a vállára száll.

Jonathan Yeo, aki korábban olyan hírességeket örökített meg, mint Tony Blair vagy David Attenborough, a portré leleplezésekor humorosan megjegyezte, hogy egy másik korban akár fejvesztéssel is járhatna, ha a király nem lenne elégedett a művével.

A festő elmondta, hogy a királyi portrék hagyományait szerette volna megőrizni, mint például a katonai öltözet és a kard, de hozzáadott egy modern elemet is az erős színek és a pillangó formájában, amely a metamorfózist és az újjászületést jelképezi. Kamilla, Károly felesége is dicsérte Yeot, mondván, hogy a festő jól elkapta a királyt.

A király a portré elkészítése során összesen négyszer állt modellt, és az utolsó alkalommal már a rák diagnózisát is megállapították nála. A brit közvéleményt mélyen érintette a király betegsége.