Kína lehet Magyarország utolsó mentsvára?

Húsz év után ismét Magyarországra látogatott a kínai elnök-pártfőtitkár, Hszi Csin-ping, ami jelentős diplomáciai sikernek számít. Az esemény különlegességét növeli, hogy Hszi Csin-ping öt év után tett ismét körutat Európában, és ez idő alatt jelentős feszültségek halmozódtak fel az EU és Kína közötti kapcsolatokban.

Az Európai Unió 2019-ben háromdimenziós Kína-politikát fogadott el, amelyben Kínát tárgyalópartnernek, gazdasági versenytársnak és rendszerszintű politikai riválisnak tekinti. Kína gazdasági lassulása miatt azonban kénytelen közeledni az EU felé, hogy megőrizze a hozzáférést az egységes piachoz és elkerülje az amerikaihoz hasonló protekcionista intézkedéseket.

Németország és Franciaország is lehetőséget kínálhatnak Peking számára. Olaf Scholz kancellár pekingi útján barátságosabb hangot ütött meg, míg Emmanuel Macron francia elnök az Egyesült Államoktól való kisebb függőséget szorgalmazza, ami új lendületet kaphat, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Kína és Magyarország 18 megállapodást írt alá. Ezek között szerepel a kritikus infrastruktúra fejlesztése, amelybe a magyar kormány kínai vállalatokat von be. A magyar államkassza üressége és az uniós támogatások hiánya miatt a kínai források jelenthetik az egyik utolsó mentsvárat a gazdasági növekedés és bizonyos hazai vállalatok támogatására.

A megállapodások között szerepel a V0 vasútvonal tervezése, reptéri gyorsvasút építése, nukleáris együttműködés, egy nagy határátkelő kiépítése Tompa közelében, egy új kőolajvezeték kiépítése Szerbiába, töltőhálózat fejlesztése és a magyar cseresznye és szarvasmarhaszaporító-anyag exportjának növelése.

Politikai szempontból is fontos Hszi Csin-ping látogatása, hiszen Orbán Viktor kiemelte Kína jelentőségét a többpólusú világrendben, és egyetértettek az ukrajnai háború azonnali leállításában. A két ország átfogó stratégiai partnerségét „minden időjárási viszonyok közötti” partnerségre emelték, amely fontos Peking számára. Hszi Csin-ping támogatásáról biztosította Magyarországot az EU-ban betöltött szerepének növelésében.

A közeljövőben kiderül, hogy ez a kinyilvánítás hogyan befolyásolja Magyarország tárgyalási pozícióit az EU-val és az Egyesült Államokkal szemben.