Így őrizheti meg testsúlyát a menopauza előtt és utána is

Az idő előrehaladtával a nők számára egyre nehezebb lehet megőrizni az optimális testsúlyt, különösen a változókori hormonváltozások miatt. A perimenopauza időszakában a nők átlagosan évente fél kilót hízhatnak, és testszírszázalékuk akár 20 százalékkal is több lehet, de számos módszer létezik a jóllét megőrzésére ebben az időszakban.

Az életkor előrehaladtával bekövetkező változások, mint a csökkent zsíroxidáció és anyagcsere, valamint az izomtömeg csökkenése, hozzájárulhatnak a zsírszövet növekedéséhez a változókorban. A zsíroxidáció csökkenése miatt a szervezet kevésbé képes energiává alakítani a zsírsavakat, ami különösen fontos lenne az extra energiaigényes időszakokban, mint például testmozgás vagy alacsony kalóriatartalmú étrend esetén.

Az egészséges életmód kialakítása a változókor előtt segíthet csökkenteni a klimax tüneteit. Azonban, ha gyors testsúlygyarapodást tapasztalunk, érdemes életmódot váltani és szakembert felkeresni. A magas zsír- és cukorfogyasztás, a rostszegény étrend, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az alvás- és evészavarok, valamint a mozgásszegény életmód mind hozzájárulhatnak az elhízáshoz a változókor idején.

A hormonoknak is kulcsfontosságú szerepük van a változókori elhízásban. A petefészkekben termelődő ösztrogén és progeszteron szintje csökken, ami befolyásolja az anyagcserét és a testzsír eloszlását. Az ösztrogén csökkenése miatt a testzsír főleg a hasi területen halmozódik fel, az alacsonyabb ösztrogénszint pedig csökkentheti az energiafelhasználást és növelheti az étvágyat, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Az elhízás hosszú távú egészségi következményekkel járhat, mint például szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség és ízületi problémák, valamint növeli az emlő- és vastagbélrák kockázatát. Ezért fontos, hogy ne szégyelljük magunkat, és keressünk fel egy megbízható szakembert, aki segít a testsúly csökkentésében.

A változókori elhízás elleni küzdelemben fontos a táplálkozás megreformálása, a fokozatosság elve alapján. Csökkentsük az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, és törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A rendszeres testmozgás, mint például a tánc, kirándulás, kardioedzés, súlyzós vagy testtömeg ellenállással végzett gyakorlatok, szintén segíthet a súlygyarapodás kontrollálásában.

Bizonyos gyógyszerek, amelyek kardiovaszkuláris rizikócsökkentő hatásúak, segíthetnek a változókori elhízás kezelésében, de ezeket csak szakorvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni. A hormonpótló kezelés, mint például hormonpótló tabletták, tapaszok, krémek és hüvelyi készítmények, segíthetnek a menopauza során tapasztalt szubjektív panaszok kezelésében, de mellékhatásaik lehetnek és nem mindenki számára ajánlottak.

Növényi alapú készítmények, mint a poloskavész, orbáncfű, vöröshere és szója, segíthetnek a változókor testi és lelki tüneteinek enyhítésében. A rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát sem szabad figyelmen kívül hagyni.