Banki csalások: híres nevekkel verik át az embereket

A Pénzügyi Békéltető Testület jelentése szerint jelentősen megnőtt azoknak a kibercsalásoknak a száma, amelyek során ismert személyiségek nevét használják fel a csalók.

Az rtl.hu által közzétett információk alapján egyre több esetben válnak áldozattá a gyerekeket nevelő felnőttek, nem pedig a nyugdíjasok. A csalók új módszerei között szerepel a QR-kódos átverés, és előfordult már, hogy tízmillió forintos személyi kölcsönt is felvettek az áldozatok nevében.

Különösen gyakori, hogy az online médiában ismert emberek, mint Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, vagy Mészáros Lőrinc nevét használják fel a csalók. Az OTP és más érintett személyek is figyelmeztetik a lakosságot, hogy ezek a reklámok hamisak. A csalók távoli hozzáférést biztosító programok segítségével jutnak hozzá az ügyfelek bankszámláihoz, és előfordul, hogy kisebb összegeket utalnak az áldozatok számláira, hogy hitelesnek tűnjön a befektetés.

Egy esetben az áldozat egy hónappal a regisztráció után kapott egy újabb, még kedvezőbbnek tűnő befektetési ajánlatot. Az ajánlat elfogadásához az Anydesk nevű távoli elérésű programot kellett használnia. Mire az áldozat rájött, mi történik, a csalók már elutalták az összes pénzét a számláról, és egy 10 millió forint értékű személyi kölcsönt is felvettek az illető nevében.