Az alkohol és az asztma kockázata

Heti néhány pohár alkohol fogyasztása csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét, állapították meg dán kutatók egy friss tanulmányban.

Dán tudósok egy csoportja mintegy 20 ezer ember adatait elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható az asztma kialakulásának alacsonyabb kockázatával. A bispebjergi kórház szakembere, Sofie Lieberoth szerint, míg a túlzott alkoholfogyasztás egészségügyi problémákat okozhat, a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a mérsékelt – 1-6 egységnyi – alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kifejlődésének kockázatát.

A kutatás során 19 349 ikerpárt vontak be, akiknek életkorai 12 és 41 év között mozogtak. A résztvevőket alkoholfogyasztási szokásaikról kérdezték, majd nyolc éven keresztül figyelemmel kísérték egészségi állapotukat. A megfigyelések alapján azoknál, akik hetente 1-6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, kevesebb mint 4 százalékos arányban jelentkezett asztma.

Ezzel szemben azoknál, akik absztinensek voltak vagy csak nagyon kevés alkoholt fogyasztottak, több mint 40 százalékos volt a tüdőbetegség kialakulásának lehetősége. Az alkoholisták esetében pedig 20 százalékkal nőtt meg az asztma kockázata. Az egészségkalauz.hu által ismertetett eredmények rávilágítanak, hogy az alkoholfogyasztás és az asztma kialakulása közötti kapcsolat nem egyértelmű, és a fogyasztás mértéke is jelentős szerepet játszik.

A sclerosis multiplex (SM) esetében azonban más tényezők játszanak szerepet a betegség kialakulásában. Magyarországon jelenleg közel 10 ezer beteg él SM diagnózissal, és a betegek száma nem csak hazánkban, de globálisan is emelkedik. Az SM egy gyulladásos, autoimmun betegség, amely az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburkát, a mielint károsítja. A betegség kétszer-háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és a dohányzás, a túlsúly, valamint a genetikai és környezeti tényezők, mint például a D-vitamin hiánya, növelhetik az SM kialakulásának kockázatát.

Az SM kezelésében jelentős előrelépések történtek, új terápiák érkeznek, és a betegség is szelídült az elmúlt években. A Magyar Neuroimmunológia Társaság elnöke, Rózsa Csilla szerint a betegség kórlefolyása során jellemzően 85 százalékban relapszusok zajlanak, amelyeket a progresszív betegség követ. A betegek számára országszerte 35 centrumban nyújtanak ellátást, és az állapotuk változását többek között koponya MRI vizsgálattal kontrollálják.

A betegség kezelésében a korai, hatékony terápia kiemelten fontos, és a betegek életminőségét jelentősen javíthatja a rendszeres mozgás is. Az SM egy életre szóló betegség, de a holisztikus szemlélet és a terápiás lehetőségek révén jól kordában tartható.