Hernádi Judit és a politika

Hernádi Judit színésznő ritkán nyilatkozik politikai témában, de egy friss fórumon személyes véleményét és tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.

A Jászai Mari-díjas művész, Hernádi Judit a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tartott beszélgetésen vett részt, ahol ő volt a fővendég. A rendezvényt Mustó Géza Zoltán, a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje szervezte, és a színésznőt nagy taps fogadta. Hernádi elmondta, hogy bár liberálisnak tartja magát, a közvélemény a baloldalhoz sorolja, ami következményekkel jár számára és a lányára, Tarján Zsófiára is. A színésznő szerint ez a besorolás olyan következményekkel jár, mint például az, hogy nem teheti be a lábát az M1-be, az M2-be, és úgy véli, egyik tévébe sem az RTL-en és az ATV-n kívül.

Hernádi Judit szerint a színháznak progresszívnek és liberálisnak kell lennie, de úgy érzi, a liberális szó jelentését napjainkban tönkretették. A színésznő büszke volt, amikor Karácsony Gergely főpolgármester Pro Urbe Budapest díjat adott neki, és örömét fejezte ki Gálvölgyi János díszpolgári címének kapcsán is.

A színház és a kultúra mellett aktuálpolitikai kérdések is terítékre kerültek. Hernádi fontosnak tartja Magyarország EU-tagságát, és elmondása szerint mély nyomokat hagyott benne a 2018-as választás, amelyet vereségként élt meg. Az EP-választás kapcsán kifejtette, hogy borzasztóan fontosnak tartja, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, és azt mondta: „Persze, hogy fontosnak tartom, én belehalnék… Nem akarom megélni, hogy ne legyünk része Európának szervezeti szinten. Ám bármit el tudok képzelni erről a társaságról.”

A színésznő a rendezvény után a Blikknek adott miniinterjúban beszélt arról, hogy miért vállalta a részvételt, és hogy milyen politikusokat kedvel. Hernádi Judit elmondta, hogy nem tart a lejárató kampányoktól, és hogy Karácsony Gergelyt, Kuncze Gábort, valamint Bajnai Gordont tartja szívügyének. A színésznőtől azt is megkérdezték, nem tart-e attól, hogy politikai hovatartozása miatt elesik szerepektől, mire ő válaszolta: "Nem vagyok az a típus, aki ilyeneken rágódik, engem ez nem érdekel. Én egy szabad ember vagyok." Hozzátette, hogy előfordult már vidéki városokban, hogy nemet mondtak előadásaira, például Egerben is le volt kötve egy előadás, ám azt mondták, nem kérik.

A kulturális élet jövőjéről szólva Hernádi kritikusan szólt a tervezett színházi törvényről, amely szerinte a színházi életre gyilkos hatással lenne. Az interjúban szóba került a Kossuth-díj is, amelyről a színésznő elárulta, hogy bár örülne neki, jelenleg nem tartaná megfelelőnek az elismerés átvételét. Hernádi arról is beszélt, hogy anyaként borzalmas érzés megélnie, hogy az ő vélt vagy valós politikai hovatartozása arra is hatással lehet, hogyan viszonyulnak a lányához, Tarján Zsófiához, a Honeybeast zenekar énekesnőjéhez. „Anyaként ezt borzalmasan rossz megélni, mert önmagamért tudom vállalni a felelősséget, de az, hogy ő esetleg nem azt kapja, amit kaphatna, amit megérdemelne, nos, ez nagyon rossz.” Ugyanakkor hozzátette: soha nem volt konfliktusa a gyerekével amiatt, mert valamiről elmondta a véleményét, sőt, a lánya büszke rá.