„Hibrid” boltok nyitása Magyarországon

Magyarországon hamarosan megnyílnak az első „hibrid” boltok, amelyek nappal hagyományos módon, személyzettel, míg a nyitvatartási időn kívül személyzet nélkül üzemelnek majd.

A Laurel Kft. által fejlesztett új koncepcióról a cég május 15-i retailkonferenciáján számoltak be. A hibrid boltok használatához egy applikáció letöltése szükséges, amelyhez személyes adatokat és fényképes igazolványt kell csatolni. Az applikáció egy egyszer használatos QR-kódot generál, amellyel beléphetünk az üzletbe, és az önkiszolgáló pénztáraknál történik a fizetés. A biztonságot mesterséges intelligencia alapú algoritmusok és távfelügyelet biztosítja, amelyek képesek felismerni a gyanús vevői mozdulatokat és szükség esetén beavatkozni.

Bessenyei Attila, a cég ügyvezetője elmondta, hogy a rendszer már meglévő, akár 3–500 m2 alapterületű boltokra is adaptálható, és már Csehországban is sikerrel alkalmazták. A hibrid boltok lehetővé teszik, hogy a boltok a normál nyitvatartási időn kívül is nyitva tarthassanak, így növelve a bevételt. A távfelügyeleten tartózkodó munkatárs egyszerre több boltot is felügyelhet, és hangkapcsolatban is van az üzlettel, így bármikor a vásárlók rendelkezésére tud állni.

A cég tárgyalásokat folytat 4–5 fővárosi és vidéki üzletlánccal, és az első hibrid bolt várhatóan vidéken nyílik meg. A technológia és az üzleti modell is jól kidolgozott, lehetővé téve a boltok számára, hogy 0–24 órában nyitva legyenek, és a kevésbé forgalmas időszakokban is bevételt generáljanak. A csehországi tapasztalatok szerint a forgalom 10–20 százaléka realizálódhat a személyzet nélküli órákban.

A konferencián Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős államtitkára is előadást tartott. Beszélt Magyarország helyzetéről a vezető technológiák alkalmazásában nemzetközi összehasonlításban, és kiemelte, hogy a minisztérium a szabályozás mellett projektekkel, tudásátadással és pályázatokkal is támogatja a technológia terjedését. Az államtitkár megemlítette a Neumann Technológiai Platformot is, amely többek között az 5G-, az AI-, a drón- és blockchain-koalíciókat hozta létre.

Az üzletekbe személyzet nélküli módban csak nagykorúak léphetnek be, így a rendszer az alkoholos italok kérdését is megoldja. A vásárlók azonosítása mellett egy összetett, mesterséges intelligenciával ellátott rendszer is figyeli a biztonságot, amely felismeri és jelzi a távfelügyeletnek a gyanús és szokatlan vevői mozdulatokat a kameraképek segítségével.