Hajtóvadászat a francia börtönkonvoj támadói ellen

A francia hatóságok hajtóvadászatot indítottak Mohamed Amra, a "Légy" becenevű bűnöző és segítői ellen, akiket a francia állam jelenleg az első számú közellenségként kezel.

Emmanuel Macron francia elnök és Gerald Darmanin belügyminiszter egyaránt bejelentették, hogy a hatóságok minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megtalálják azokat, akik felelősek a három börtönőr halálával és három másik megsebesülésével járó támadásért. Macron elnök a héten védelmi és nemzetbiztonsági válságtanácskozást is összehívott, miután Új-Kaledóniában kitört zavargások miatt lemondta normandiai látogatását.

Mohamed Amra, akit a normandiai Rouen és az Évreux-i börtön között szállítottak, amikor fegyveresek megtámadták a konvojt, és őt kiszabadították. A támadásról készült kamerafelvétel is előkerült, amely további részleteket tárt fel az eseményekről. A támadás során az A154-es autópályán egy fizetőkapunál egy Peugeot hirtelen belerohant a rabszállítóba, és a fegyveresek, akik Kalasnyikov gépkarabélyokkal voltak felfegyverkezve, tüzet nyitottak, megölve három börtönőrt és megsebesítve több rendőrt.

A Le Figaro információi szerint a támadás könnyedén sikerülhetett, mivel Franciaországban a rabszállítók csak rendkívüli helyzetekben kapnak rendőri kíséretet, és Amra esetében nem számítottak rendkívüli helyzetre. Azonban Laure Beccuau párizsi államügyész szerint Amra szállításához "hármas szintű kíséretre" volt szükség, ami azt jelenti, hogy öt börtönőr utazott vele.

A 30 éves Amra, aki elsősorban kábítószerkereskedelemből tartotta fenn magát, már 13-szor került elítélésre, és jelenleg is nyomoznak ellene egy droghálózat kapcsán. Továbbá, 2022 júniusában indítottak ellene eljárást többek között emberölés, emberrablás és túszejtés vádjával. A Légy becenevű Amrát május 10-én betöréses lopásért ítélték el, de a marseille-i ügyészség is vádat emelt ellene egy halálos áldozatot követelő emberrablás miatt. Ügyvédje, Hugues Vigier a BFMTV francia hírcsatornának nyilatkozva „szeretné azt hinni, hogy Amra nem tudott a kiszabadításának tervéről”.

Egyes francia médiajelentések szerint Amra a hét elején szökési kísérletet hajtott végre a börtöncellájából úgy, hogy megpróbálta lefűrészelni a rácsait.

A támadáshoz használt járműveket, egy Audi A5-öt és egy BMW 5-öt, a rajtaütés helyszínétől mintegy harminc kilométerre találták meg, a menekülő bűnözők felgyújtották azokat.

A hajtóvadászatot a szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős hatóság vezeti, és több elit rendőri egység, valamint mintegy 450 csendőr és rendőrtiszt is részt vesz a műveletben. A kulcsfontosságú helyszíneken ellenőrzik az autósokat.

Az eset különösen nagy visszhangot keltett Franciaországban, mivel 1992 óta nem történt hasonló tragédia, amikor is egy börtönőr vesztette életét szolgálat közben. Az országban más területeken is feszült a helyzet, például Új-Kaledóniában, ahol a hét elején kitört zavargások során három ember meghalt és több százan megsebesültek. A súlyos fegyveres támadás ugyanazon a napon történt, amikor a francia szenátus közzétett egy jelentést, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Franciaországot „elárasztja” a kábítószer-bűnözés.