A gyermekre támadó kutyafajták rangsora

Az Egyesült Államokban a kutyaharapások gyakori problémát jelentenek, különösen a gyerekek körében. Az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kutatói most megvizsgálták, hogy mely fajták támadnak leggyakrabban és okoznak súlyos sérüléseket.

Az Egyesült Államokban évente körülbelül ötmillió embert ér kutyaharapás, és a legtöbb esetben a gyerekek lesznek az áldozatok. A kutatók azt vizsgálták, hogy mely fajták támadnak a leggyakrabban és melyek okozzák a legsúlyosabb sérüléseket. A tanulmány során 15 évnyi adatot elemeztek, amelyek kutyaharapásokból eredő arcsérüléseket tartalmaztak, és ahol helyreállító műtétre volt szükség. A kutatás célja az volt, hogy a családokat tájékoztassa a kutyák által jelentett kockázatokról a gyerekes háztartásokban.

A kutatók több szempontot is figyelembe vettek, mint például a sebméretet, a szövetszakadást és a csonttöréseket. A vizsgálatból kiderült, hogy a pitbullok, keverékek, német juhászok, terrierek és rottweilerek a leggyakrabban támadó fajták. Ezzel szemben a dalmata, a pointer, a német dog, a pekingi és a spitz fajták a legkevésbé harapósak. A vegyes fajtájú kutyák és a pitbullok okozták a legnagyobb átlagos kártételt harapásonként, míg a német dogok és akiták esetében a harapások relatív kockázata alacsonyabb, de az átlagos kár magas.

A gyerekek viselkedése, mint például a kutya megragadása, gyakran vezet harapáshoz. A kutya viselkedését azonban számos tényező befolyásolhatja, mint a fajta, a nevelés, a tartási körülmények és más viselkedési aspektusok. Egy harvardi kutatás szerint az időjárási tényezők, mint az UV-sugárzás, a magas hőmérséklet vagy az ózonszint is növelhetik a kutyák agresszivitását. Az UV-sugárzás magasabb mértéke akár 11 százalékkal is növelheti a kutyaharapások számát, míg a hőmérséklet és az ózon szintjének emelkedése 4, illetve 3 százalékkal teheti gyakoribbá a támadásokat.