Fonyódi óvodai visszaélések: nyomoz a rendőrség

Fonyódon egy óvodában történt esetek miatt indult rendőrségi nyomozás, miután több szülő is arról számolt be, hogy gyermeküket egy nevelő sajátos módszerekkel terrorizálta.

Az esetekre akkor lettek figyelmesek a szülők, amikor gyerekeik rendszeresen sírva fakadtak az óvodába menet. A szülők közül többen is hasonló tapasztalatokról számoltak be, és az intézmény vezetőségéhez fordultak a problémával. Egy szülő az Indexnek elmondta, hogy a pedagógus egyik gyermeket bezárt a szekrénybe, míg egy másikat arra kényszerített, hogy vágja magát szájba egy harapás után. Az érintett gyermek állítólag még hónapokkal később is sírva fakadt a történtek hatására.

Az intézmény egy másik pedagógusa is megerősítette, hogy a vádak tárgyában érintett óvónő megrázta és rájuk üvöltött a gyerekekre, de mivel nem volt jelen a teremben, nem tudta, hogy pontosan mi történt.

A szülők jelezték az intézmény felé a problémát, mire az óvoda vezetése megfigyelést ígért. Azonban több mint egy hónap elteltével az intézmény arra a következtetésre jutott, hogy minden rendben van. Egy szülő szerint az óvoda álláspontja az volt, hogy az érintett gyerekek és családok hazudnak, míg az óvónő igazat mond. Egy gyermekpszichológus azonban megállapította, hogy a gyermek nem hazudik, amit a szülők bizonyítékkal is alátámasztottak.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy november 28-án rendkívüli szülői értekezletet tartottak, ahol a polgármester is részt vett. A polgármester elismerte, hogy mulasztás történt az óvoda részéről, de a belső vizsgálat részleteiről nem rendelkezett információval.

Végül a fenntartó tett feljelentést, de az óvoda lezárta az ügyet, mivel úgy ítélték meg, hogy nem történt bántalmazás. A szülők azonban panaszt nyújtottak be, mivel úgy vélték, hogy az eljárás során nem tartották be a szabályokat, és kötelező lett volna bejelenteni a bűncselekmény gyanúját.

A Siófoki Rendőrkapitányság jelenleg büntetőeljárás keretében vizsgálja az ügyet, de a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem adtak ki részletes tájékoztatást.