Munkás halálát okozó mulasztások az M4-esen

Jogerős ítélet született egy 45 éves építésvezető ügyében, aki mulasztásai miatt felelős egy munkás haláláért az M4-es gyorsforgalmi út építésénél. A Szolnoki Törvényszék szerint az építésvezető nem tájékoztatta a dolgozókat a feszültség alatt álló szabadvezeték veszélyeiről, és nem biztosított számukra megfelelő irányítást.

A tragédia akkor történt, amikor a munkavégzés során használt daru lánca veszélyesen közel került egy feszültség alatt álló szabadvezetékhez. A lánc végén lévő horgot megérintő munkást súlyos áramütés érte, ami következtében tizenkét nappal később életét vesztette.

A Szolnoki Járási Ügyészség közel három évvel ezelőtt emelt vádat az építésvezető és a darut irányító tehergépkocsivezető ellen. A darukezelő 2021 októberében jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az építésvezető, aki végig tagadta bűnösségét, első fokon 1 év 4 hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, azonban az elkövető és védője fellebbezett. A fellebbezések nem vezettek változáshoz, a Szolnoki Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét lényegében helybenhagyta.