Elhunyt a Szupernagyi megformálója, Gudrun Ure

98 éves korában elhunyt Gudrun Ure, a nyolcvanas években készült és Magyarországon is népszerű Szupernagyi című gyereksorozat sztárja.

A skót színésznő által megformált karakter, Szupernagyi, egy kósza sugár hatására szerez szuperképességeket, amelyeket nemcsak unokája lenyűgözésére, hanem a rosszak megleckéztetésére is használ. A sorozat alapját Forrest Wilson amerikai író könyvei szolgáltatták.

A magyar közönség számára különösen emlékezetes lehet Pásztor Erzsi hangja, aki a magyar szinkronban kölcsönözte a hangját a címszereplőnek. A sorozat főcímdalát Billy Connolly írta, amely szintén hozzájárult a műsor hangulatának megteremtéséhez. Szupernagyi karaktere annyira népszerű volt a világon, hogy egy 2003-as közvélemény-kutatás alkalmával „A legjobb skót a világon” címmel tüntették ki.

Gudrun Ure halálhírét unokahúga, Kate McNeill erősítette meg. A Szupernagyi mellett számos színpadi produkcióban, rádiójátékban és más tévéműsorban is szerepelt. Az ötvenes években indította karrierjét, előbb színpadi szerepekkel, majd elsősorban tévéfilmekben tűnt fel. Bár Orson Welles és Gregory Peck mellett is játszott, a legnagyobb sikerét mégis a tévének, pontosabban a Szupernagyinak köszönhette. Unokahúga elmondta, hogy amikor decemberben utoljára látta nagynénjét, a színésznő örömmel hallotta, hogy tervben van a Szupernagyi tévésorozat felélesztése, ugyanis filmet akarnak csinálni belőle.

Ure több mint 40 évig volt John Ramsay felesége, aki 2008-ban halt meg. A párnak volt egy mostohafia, Gordon. Londonban élt, és otthonában halt meg.

(via HVG)