Alice Munro Nobel-díjas író elhunyt

Kilencvenkét éves korában meghalt Alice Munro, a kortárs novella kiemelkedő alakja, aki irodalmi Nobel-díjat is kapott életművéért.

Alice Munro, a neves kanadai írónő, akit gyakran neveztek a kortárs novella mesterének, kilencvenkét éves korában hunyt el. A Globe and Mail kanadai lap értesülései szerint a szerző halálhírét a családja is megerősítette. Munro egy ontariói ápolási otthonban érte a halál hétfőn, és halálhírét kiadója is megerősítette. Az írónő, aki 2013-ban vehette át az irodalmi Nobel-díjat, már legalább egy évtizede demenciában szenvedett.

Alice Ann Laidlaw néven született 1931-ben, és már fiatalon elkötelezte magát az írás mellett. Első novellája egyetemista korában jelent meg, és első novelláskötete, a Boldog árnyak tánca 1968-ban hozta meg számára a főkormányzó díját, Kanada egyik legnagyobb irodalmi elismerését. Későbbi művei, mint az Asszonyok és lányok élete és a Kolduslány, szintén elismerést nyertek, utóbbiért Booker-díjra is jelölték.

Munro művei világszerte elismerést és sikert arattak, több nyelven is megjelentek. Számos díjat és elismerést kapott, többek között az Egyesült Államok könyvkritikusainak díját, a Giller Díjat, és 2009-ben a Nemzetközi Man Booker Díjat is megkapta. Az irodalmi Nobel-díjat 2013-ban ítélték neki, ahol a modern novella mestereként ismerték el.

Magyarországon is olvashatók Munro művei, több kötete megjelent a Park Kiadó gondozásában, köztük az Egy jóravaló nő szerelme, a Szeret, nem szeret, és a Drága élet. A Szeret, nem szeret című kötet egyik novellájából Sarah Polley rendezett filmet Egyre távolabb címmel, melyet Julie Christie főszereplésével két Oscar-jelöléssel és Golden Globe-díjjal ismertek el. További filmadaptációk is készültek műveiből, mint például a Julieta, melyet Pedro Almodóvar rendezett.

Munro 2009-ben hozta nyilvánosságra, hogy szívműtéten esett át és rákkezelést is kapott, ami miatt a Nobel-díj átvételére sem tudott személyesen megjelenni.