Előkerült a halottnak hitt lázadóvezér videofelvétele

Egy frissen nyilvánosságra hozott videofelvétel bizonyítja, hogy Iván Márquez, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori parancsnoka, aki korábban halottnak hitt, életben van.

A videofelvételt a múlt hétvégén tették közzé, amelyen Iván Márquez látható, aki a latin-amerikai szabadságharcos, Simón Bolivár nevével fémjelzett alkotmányozó testület felállításáról beszél. A felvétel hitelességét illetően megoszlanak a vélemények, de a kolumbiai védelmi miniszter, Iván Velásquez szerint a hírszerzés álláspontja egyértelmű: a képsorok valódiak. Azonban a felvétel készítésének pontos helyszínét egyelőre nem sikerült megállapítani.

Iván Márquez, aki valójában Luciano Marín Arango néven született, korábban részt vett a kolumbiai kormánnyal kötött 2016-os békemegállapodás kidolgozásában. Azonban az egyezménytől később elállt, miután unokaöccsét letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak. Márquez ezután újra felbukkant, mint a Segunda Marquetalia nevű fegyveres csoport vezetője, amely az egykori FARC-gerillákból alakult.

A kolumbiai kormány idén februárban bejelentette, hogy új béketárgyalásokat kezdeményez a Segunda Marquetaliával, de a tárgyalások még nem kezdődtek el. A FARC egyes, a békemegállapodást ellenző korábbi vezetőit az elmúlt években meggyilkolták.

: Article-1