Durván elszaporodtak a barna medvék Magyarországon

Fokozott figyelemre és óvatosságra intették az embereket, miután egyre több medvét észlelnek Pest vármegye határában. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója szerint a jelenség nem meglepő, mivel a barna medvék újra meghonosodtak Magyarországon.

Az Index beszámolója alapján Aszód határában hétfőn kaptak lencsevégre egy medvét. Ecker Bence, a város mezőőre megerősítette az állat jelenlétét, és hozzátette, hogy a medve nem jelent nagyobb veszélyt az emberekre, mint egy, a kicsinyeivel közlekedő vaddisznó. Azonban azt tanácsolja, hogy az utakon maradni és kerülni kell a bozótosokat, erdőfoltokat.

Heltai Miklós az Inforádiónak adott interjúban elmondta, hogy az elmúlt két-három évben többször is láttak medvét Aszód térségében. Kiemelte, hogy egy ilyen nagyragadozóval nem lehet együtt élni, csak együtt létezni, aminek alapja a kölcsönös félelem. Az igazgató szerint egyértelmű összefüggés van a barnamedve-állomány növekedése és az embereket ért támadások között. Hozzátette, hogy kerülni kell a barna medvével való találkozást, nem szabad a közelükbe lépni vagy keresni a kontaktust, és kizártnak tartja, hogy medvék csak külföldről vándorolnának Magyarországra. Megjegyezte, hogy április és június között van a legnagyobb esély arra, hogy felbukkannak a medvék, mivel ebben az időszakban tart a párzási időszak és ilyenkor a legaktívabbak a mozgásukat tekintve.

A Bükk területén is többször észlelték már medve jelenlétét. Az Egererdő Zrt. honlapján közzétett figyelmeztetésében kérik az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében fokozott figyelemmel kiránduljanak és közlekedjenek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott összefoglalóban szerepelnek azok a javallatok, amelyeket medvével való találkozás esetén kell követni.

Ezek a javallatok a következők:

  • Ha az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha a medve két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi.
  • Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni.
  • Ne nézzünk a szemébe.
  • Ne fordítsunk neki hátat.
  • Ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk.

A teljes lista a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján érhető el.