Kormányzati rezsitámogatás az egyházi és nemzetiségi iskoláknak

A kormány kiegészítő támogatást nyújt az egyházi fenntartású oktatási intézményeknek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok intézményeinek az energiaárak és a víz- valamint csatornadíjak emelkedése miatt.

A Magyar Közlönyben május 14-én közzétett rendeletek alapján a bevett egyházak és azok jogi személyei által fenntartott köznevelési és szakképző intézmények idei többletkiadásainak ellentételezésére állami pénzt kapnak. A támogatás fajlagos összege 41 760 forint/fő, amelyet a júniusi támogatással egyidejűleg folyósítanak.

A nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok szintén jogosultak kiegészítő rezsikompenzációra, amely az ellátottak létszáma és a működési hely településének nagysága alapján kerül meghatározásra. A támogatások elszámolására, ellenőrzésére és visszafizetésére vonatkozó szabályokat – az egyházi fenntartók kivételével – be kell tartani, és a nem állami fenntartóknak elkülönítetten kell nyilvántartaniuk a kapott összegeket.

A kormány döntése értelmében a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában lévő köznevelési és szakképző intézmények is egyszeri kiegészítő költségvetési támogatást kapnak, mértékük megegyezik az egyházi intézményeknek szánt támogatással. A pénzügyminiszter, Varga Mihály feladata, hogy a miniszterelnök helyettesével, Semjén Zsolttal együttműködve biztosítsa a szükséges 910 millió forintot a költségvetésből, valamint további 20 millió forintot az Országos Roma Önkormányzat támogatására. A támogatások oka az „energiaár-növekedésből, továbbá a víz- és a csatornadíjak nagykereskedelmi árának emelkedéséből adódó 2024. évi többletkiadások ellentételezése”.