Csak néhány ezren igényelték a csok pluszt, de van egy trükk, ami milliókat érhet

Az első három hónapban a bankok csupán 3,1 ezer csokplusz-igénylést fogadtak be, ami jelentősen elmarad az eredeti csok korábbi éves folyósításaitól. Hornung Ágnes államtitkár szerint azonban "nagy az érdeklődés" a program iránt.

Az első három hónapban a pénzintézetek összesen 3100 csok plusz kérelmet regisztráltak, 83 milliárd forint értékben. Március végéig 1500 család már meg is kapta a kölcsönt, összesen 35 milliárd forint értékben. Az egy igénylésre jutó átlagos hitelösszeg 26 millió forint volt.

Hornung Ágnes államtitkár a közmédia műsorában elmondta, hogy "az érdeklődés nagy" a csok plusz iránt, annak ellenére, hogy az eredeti csok esetében évi több tízezer folyósítás történt. A 2023-as adatok még nem állnak rendelkezésre, de a korábbi években a legkevesebb folyósítás 2016-ban volt (21 ezer), míg a legtöbb 2021-ben (közel 40 ezer).

A csok plusz esetében azonban feltételezhető, hogy az év egészében a folyósítások száma nem fogja elérni a 10 ezret, és valószínűleg nem is fogja sokkal meghaladni.

A csok plusz program keretében a kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitel felvételéhez új gyermek vállalása szükséges, és a program nem tartalmaz közvetlen támogatást, csak a gyermek(ek) érkezésekor elengedett 10 millió forintos tartozást.

Az átlagos 26 millió forintos hitelösszeg azt mutatja, hogy az igénylők nem használják ki maximálisan a konstrukciót: egy gyermek vállalása esetén 15 millió, kettő vállalása esetén 30 millió forint igényelhető. Az átlagos hitelösszeg alapján a legtöbb igénylő egy, vagy legfeljebb két gyermeket vállal.

Ez a szám azonban kevés a Fidesz által kitűzött demográfiai fordulat eléréséhez, hiszen a népesség fenntartásához szükséges 2,1-es termékenységi rátát kellene elérni.

A csok plusz 2024-től a lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme lesz, különösen a nagyobb településeken, ahol ez a kedvezmény lesz az egyetlen elérhető egy új vagy használt lakás megvásárlásához. A preferált kistelepüléseken a csok plusz mellett a falusi csok is szerepel a lehetőségek között.

A Bankmonitor szakértői szerint van egy trükk, amely akár több millió forintot is érhet azok számára, akik korábban már igényelték a csok támogatást vagy csok hitelt. A csok plusz igénylésekor fennálló, korábbi támogatott hitelhez már igénybe vett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, valamint a jövőre vonatkozóan is megszűnik a kedvezmény. Azonban, ha a korábbi támogatott hitelt a csok plusz igénylése előtt előtörlesztjük, elkerülhetjük az addig kapott kamattámogatás visszafizetését.

Ezért, ha csok pluszt szeretnénk igényelni és korábbi támogatott hitelünk van, akkor azt érdemes az új hitel igénylése előtt előtörleszteni. Ezzel a lépéssel jelentős összeget takaríthatunk meg, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősített.