Csepregi horrorszülők: Jogerős ítélet született

Megszületett a jogerős ítélet a csepregi horrorszülők ügyében, akik szándékosan éheztették halálra kétéves gyermeküket. A Győri Ítélőtábla helybenhagyta az anya 18 és az apa 16 éves fegyházbüntetését.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása alapján a szülők öt gyermekkel éltek együtt, és az anya a hatodik gyermekkel volt várandós. A négy idősebb gyermeket éjszakára egy szobába zárták, ahol egy 160 x 200 centis ágyon kellett aludniuk, és reggelig nem hagyhatták el a helyiséget.

A szülők nem gondoskodtak megfelelően a gyerekek szobájának tisztaságáról, ami emiatt szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt tele. A 2019 nyarán született, súlyos testi fogyatékossággal rendelkező kisfiút gyakran bántalmazták, és halála előtt legalább négy hónapon keresztül éheztették.

A gyermek gyakran az ágyról leesve, ruha nélkül töltötte az éjszakát a padlón, és előfordult, hogy az anya belerúgott a földön fekvő kisfiúba. A kisfiú nem tudott önállóan enni, és szilárd táplálékot fogyasztani, mégsem kapott megfelelő ételt hónapokig.

A már ülni sem képes, legyengült gyermek gennyes tüdőgyulladást kapott, de a szülők nem vitték el orvoshoz, ami miatt néhány nap múlva éjszaka meghalt. A szülők csak másnap délelőtt tízkor vették észre, hogy a gyermekük már nem él.

A Szombathelyi Törvényszék az anyát 18 év, az apát 16 év fegyházra ítélte emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt. Az ítéletben megfosztották őket szülői felügyeleti joguktól, és véglegesen eltiltották őket minden olyan foglalkozástól, amely során 18 év alattiak nevelésével, felügyeletével vagy gyógykezelésével foglalkoznának.

A bíróság megállapította, hogy a szülők fizikailag és érzelmileg is elhanyagolták a gyermeket, és nem vitték orvoshoz, amikor a kisfiú gennyes tüdőgyulladásban szenvedett. Az ítélet szerint az emberölés bűncselekménye mulasztással is megvalósítható, és az ölési szándékot az anya korábbi vallomása is alátámasztotta.

A vádlottak és védőik fellebbeztek az ítélet ellen, de a táblabíróság egyetértett a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványával és helybenhagyta a büntetést. A másodfokú ítélet jogerős.