Commerzbank: Az elemzői várakozásokat felülmúló nyereségnövekedés

A Commerzbank jelentős, 29%-os nyereségnövekedést ért el az első negyedévben, ezzel az elemzői várakozásokat is meghaladva. Az elmúlt évtized legjobb negyedéves eredményét produkálva, a bank emellett javította az egész évre vonatkozó nettó kamatbevételi kilátásait is.

A német Commerzbank 747 millió eurós nettó nyereséget ért el az idei év első három hónapjában, ami jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbi 580 millió euróhoz képest. Az elemzők által várt 652 millió eurós nyereséget így jelentősen túlszárnyalta a bank.

A magasabb kamatkörnyezetből származó bevételeknek köszönhetően a nettó kamatbevétel is növekedett, 9,2%-kal 2,126 milliárd euróra emelkedett, ami szintén meghaladja a 2,096 milliárd eurós piaci várakozásokat. Ennek eredményeképpen a Commerzbank az egész évre vonatkozó nettó kamatbevételi előrejelzését is megemelte, 7,9 milliárd euróról 8,1 milliárd euróra.

A bank az elmúlt években jelentős szerkezetátalakításon esett át, részben állami tulajdonba került a 2008-as pénzügyi válság után, és többek között Magyarországról is kivonult. A létszámcsökkentés és a fiókhálózat szűkítése mellett a működési költségek is csak csekély mértékben, 2,2%-kal haladták meg az előző év azonos időszakát.

Manfred Knof, a Commerzbank vezérigazgatója szerint az év nagyon jól indult, és céljuk, hogy 2024-ben tovább növeljék a nyereséget. Az Allianz biztosítóóriás hasonlóan pozitív eredményeket ért el, 22%-kal növelte nettó nyereségét az első negyedévben, amit főként a vagyon- és balesetbiztosítási üzletág erősödése segített elő. Az Allianz részvényárfolyama azonban 1,9%-os eséssel reagált a gyorsjelentésre. Az Allianz megerősítette idei célját is, így 2024-ben 13,8 és 15,8 milliárd euró közötti működési nyereséget érhet el, és bejelentette, hogy megkezdte egymilliárd eurós részvény-visszavásárlását.

A pénzügyi szektor másik szereplője, a Raiffeisen Bank International, amerikai pénzügyminisztériumi figyelmeztetést kapott, ami az osztrák bankcsoport oroszországi ügyletei miatt korlátozhatja az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését. A Raiffeisen részvényárfolyama 2,1%-os csökkenéssel reagált a hírre a bécsi tőzsdén. A bankcsoport szóvivője szerint a Raiffeisen jelentősen csökkentette az oroszországi tevékenységét és széles körű intézkedéseket hozott a szankciókból eredő kockázatok mérséklésére. Az RBI tovább dolgozik orosz leányvállalatának dekonszolidálásán, és a bank orosz leánybankjának a hitelállománya a korábbi 13,7 milliárd eurós csúcsról mára 5,8 milliárd euróra csökkent.