Bob Menendez szenátor elleni per kezdete

Hétfőn vette kezdetét Bob Menendez, New Jersey-i demokrata szenátor büntetőtárgyalása, akit többek között kémkedéssel, kenőpénz elfogadásával, zsarolással és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolnak.

A vádak szerint Menendez a hivatalában maradva az egyiptomi kormánnyal működött együtt, és cserébe jelentős juttatásokat kapott. Az ügyészség által talált bizonyítékok között aranyrudak és egy luxus Mercedes is szerepel, amelyeket állítólag az arab országtól kapott.

Az amerikai közvélemény jelenleg Donald Trump volt elnök perére figyel, de Menendez ügye is komoly figyelmet kap. A szenátor ellen 18 vádpontban indult eljárás, és a tárgyalás során az esküdtszék kiválasztása is megtörtént.

Menendez, aki 2023-ig a szenátus külügyi bizottságának elnöke is volt, külföldi kormányoktól kapott kenőpénzek és ajándékok elfogadásával vádolják. A hatóságok 2022-ben több százezer dollár értékű aranyrudakat, készpénzt és egy luxusautót találtak otthonában, amelyeket az egyiptomi és katari kormányoktól kaphatott titkos információk és a washingtoni döntéshozatal befolyásolása fejében.

Menendez korábban, 2017-ben is korrupciós vádakkal szembesült, de az akkori per nem vezetett ítélethirdetésig, és a vádpontok egy részét törölték.

A szenátor nem mondott le pozíciójáról, annak ellenére, hogy saját pártjából is felhívták erre. Menendez ártatlanságát állítja, és a vádemelést "alaptalan kitalációnak" és etnikai alapú "üldöztetésnek" minősítette.

A New York-i szövetségi bíróság nem engedélyezte Menendeznek, hogy mentelmi jogával védekezzen, és azt sem fogadta el, hogy generációkon átívelő családi traumákkal magyarázza a vagyonát. A szenátor családjának megtakarításait állítása szerint a kubai kormány kobozta el, apja pedig szerencsejáték-függő volt és öngyilkos lett.

Menendez feleségét és az ügylet két másik résztvevőjét is vád alá helyezték. A szenátor pere hosszú időt vehet igénybe, és ha bűnösnek találják, több évtizedes börtönbüntetés is kiszabható.