Hunter Biden büntetőperének halasztási kérelmét a bíróság elutasította

A bíróság kedden elutasította Hunter Biden, az amerikai elnök fiának kérését, hogy halasszák el a tiltott fegyverbirtoklás miatt indult büntetőperének június elejére kiírt tárgyalását.

Hunter Biden nem jelent meg a Delaware állambeli Wilmingtonban tartott bírósági meghallgatáson. Maryellen Noreika bíró szerint a következő hetek elegendő időt biztosítanak a védelem számára a felkészüléshez, és megjegyezte, hogy június 3-ig "mindenki el tudja végezni azt, amit szükséges elvégezni".

Derek Hines ügyész ellenezte a halasztást, leegyszerűsítve a vádat "egyszerű ügyként" említve. Ezzel szemben Abbe Lowell védőügyvéd arra hivatkozott, hogy a június elejére tervezett tárgyalásig kevés az idő, mivel ugyanabban az időszakban Kaliforniában is folyik egy adóbűncselekményekkel kapcsolatos eljárás Hunter Biden ellen.

A vádak szerint Hunter Biden hazudott a kábítószer használatáról egy hivatalos nyilatkozatban, amikor 2018-ban lőfegyvert vásárolt, és a fegyvert 11 napig birtokolta, mielőtt azt egy szeméttárolóba dobta volna. Az amerikai törvények értelmében tilos kábítószer-használóknak fegyvert vásárolniuk, és ezt hivatalos iratban kell nyilatkozniuk. Joe Biden fia ebben az időszakban kábítószer-függőséggel küzdött.

A védelem eredetileg azt szerette volna, ha a Delaware államban indult per tárgyalását szeptemberre halasztják, mivel a bíró szerint az ügy egy hétig tarthat. A kaliforniai per első tárgyalását június végére tervezték.

A Hunter Biden elleni büntetőper különleges esetnek számít az amerikai jog- és politikatörténetben, mivel hivatalban lévő elnök gyermeke még sosem állt bíróság elé bűncselekmény vádjával. Hasonlóan példa nélküli a Donald Trump ellen indított büntetőper is, ahol szintén elmarasztaló ítélet várható. Jelenleg mindkét jogi csapat azon dolgozik, hogy a két ítélet a lehető legkésőbbi időpontban szülessen meg, és ne befolyásolják a folyamatban lévő elnökválasztási kampányt.