Biden és Putyin is megszólalt a Fico elleni merényletről

A szerdai szlovákiai merénylet kapcsán Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is támogatásáról biztosította a szlovák kormányfőt, Robert Ficot. Mindkét nagyhatalom vezetője elítélte a támadást és jókívánságaikat fejezték ki a miniszterelnök felé.

A hándlovái támadás után számos világvezetőtől érkeztek jókívánságok a szlovák miniszterelnöknek, és a politikusok sorra ítélik el a merényletet. Az esetet követően a washingtoni és a moszkvai politikusok is együttérzésükről tettek tanúbizonyságot.

Vlagyimir Putyin táviratban fejezte ki megrökönyödését és támogatását Zuzana Caputová szlovák államfőnek. "Megrökönyödéssel értesültem a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről. Erre a szörnyű bűncselekményre nem lehet semmilyen mentség" - fogalmazott Putyin, hozzátéve, hogy Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismeri, és reméli, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet.

Joe Biden amerikai elnök is jókívánságait küldte a kórházban fekvő miniszterelnöknek, és elmondta, hogy családjával együtt imádkozik a kormányfőért. Az amerikai nagykövetség kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal, és készen áll segítségnyújtásra.

Szlovákia a nyugati érdekszférához tartozik, 2004 óta tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak is. Robert Ficot és az általa vezetett Smer-SD-t gyakran érik azok a vádak, hogy túlságosan oroszpártiak, és az orosz propaganda üzeneteit közvetítik. A választási győzelmüket követően finomodott Pozsony hangvétele a kérdést illetően, de a szlovák kormány még mindig amolyan kívülállónak számít a nyugati szervezetekben, gyakran emlegetik a Fico-kormányt egy platformon Magyarországgal és Orbán Viktorral.