Beethoven hallásvesztésének lehetséges oka: ólommérgezés

Egy új tanulmány szerint Ludwig van Beethoven ólommérgezésben szenvedhetett, ami hozzájárulhatott hallásvesztéséhez és egyéb betegségeihez. A Live Science által ismertetett kutatásban a német zeneszerző két hitelesített hajszálát vizsgálták meg, és a DNS-elemzés során riasztóan magas ólom-, arzén- és higanykoncentrációt találtak.

A vizsgálatok során az egyik hajtincsben grammonként 380, míg a másikban 258 mikrogramm ólmot mutattak ki, ami jelentősen meghaladja a manapság elfogadott legfeljebb 4 mikrogrammos értéket. A művész hajában az arzén a normál szint 13-szorosában, a higany pedig négyszeresében volt jelen.

Paul Jannetto, a Mayo Klinika patológusa és a kutatócsoport tagja szerint ezek a legmagasabb értékek, amelyeket valaha hajban látott. "A világ minden tájáról kapunk mintákat, de ezek az értékek nagyságrendekkel magasabbak" – emelte ki Jannetto a The New York Timesnak.

A magas ólomszint részben magyarázatot adhat arra, hogy Beethoven miért szenvedett számos betegségben. A zeneszerző a 20-as éveiben kezdte elveszíteni a hallását, a 40-es évei végére teljesen megsüketült, emésztőrendszeri problémái is voltak, és legalább kétszer fordult elő nála sárgaság, ami a májbetegség tünete.

Bár a magas ólomszint összefüggésbe hozható a gyomor-bélrendszeri és májproblémákkal, valamint a hallásvesztéssel, a kutatók szerint nem valószínű, hogy ez önmagában okozta Beethoven halálát. Az arzén és higany egészségre gyakorolt hatását a szakértők nem tárták fel.

Egy korábbi vizsgálat során már elemeztek olyan hajmintákat, amelyeket Beethovenhez kötöttek, de később kiderült, hogy azok egy askenázi zsidó nőé voltak. Az akkor dokumentált magas ólomszint után a mostani, Jannettóék által vizsgált hajszálak igazoltan a zeneszerzőtől származnak, és a genetikai analízis alapján hepatitis B-vel való fertőzöttséget, valamint magas májbetegség kockázatot mutattak ki.

A szervezetében lévő fémszennyezés okát illetően több magyarázat is felmerülhet, például a túlzott borfogyasztás. A borok tartósításához használt ólomacetát, valamint az üvegpalackok ólomtartalma is hozzájárulhatott a magas ólomszinthez. Beethoven ráadásul sok dunai halat evett, amelyek magas arzén- és higanytartalommal rendelkeztek.