BKK bliccelés elleni kampány: senki sem kapott büntetést

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden egy nagyszabású bliccelés elleni kampányt hajtott végre, amely során 71 121 utast ellenőriztek, de a jegy nélkül utazó 3225 személyt ezúttal nem sújtották pótdíjjal.

A BKK szerdai közleménye szerint az ellenőrzés során a jegy nélkül utazókat nem pótdíjazták, hanem "I love BKK" feliratú matricával vagy kitűzővel lepték meg. Az akcióval a társaság célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az utaskoordinátorok és jegyellenőrök munkájának fontosságára, valamint arra, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatásokért minden utasnak hozzájárulást kell fizetnie.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a diákok napi 31 forint 50 fillérért, míg a teljes árú bérlettel rendelkezők napi 298 forint 30 fillérért utazhatnak korlátlanul Budapesten, a BKK 2300 járművén.

A BKK legutóbbi, ezer ember megkérdezésével készített ügyfélelégedettségi felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka érvényes jeggyel vagy bérlettel utazik, és a megkérdezettek többsége, tízből heten úgy vélik, hogy a közösségi közlekedés ára arányban áll a szolgáltatás minőségével.

A közlemény szerint a szabályosan utazók aránya csak minimális javulást mutat a korábbi felmérésekhez képest. A közösségi közlekedők 9 százaléka saját bevallása szerint érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazik, ezen belül a legfiatalabbak (18-29 évesek) és a 40-49 évesek között a legmagasabb a bliccelők aránya.

A BKK a közösségi események terén is aktív szerepet vállal, például a gyermeknap alkalmából május 26-án szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket a második Lánchíd-pikniken. A rendezvény délelőtt 10 órától este 8 óráig tart, és a 175 éves Lánchíd történetére emlékezve szervezik, amely a gyermeknaphoz is kötődik. A híd ezen a napon a közúti forgalom elől lezárásra kerül, így a résztvevők teljes szélességében birtokba vehetik azt. A gyerekek számára zenés, interaktív műsorok, óriásbuborék-show és gyereksarok lesznek, emellett koncertek és reformkori ruhatörténeti bemutató is szerepel a programban. A levéltár hídtörténeti kiállításának köszönhetően a látogatók megismerhetik Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének történetét, és szakemberek vezetésével beavatást nyerhetnek a híd történetébe.