Ballagási aranylánctól a pénzügyi tudatosságig

Minden évben sok szülő izgul a gyermekéért, különösen a sikeres érettségi és a felnőtt élet kezdetének időszakában. Magyarországon a pénzügyi tudatosság terén van még fejlődni való, különösen a harmincas-negyvenes generáció esetében, de a Z- és alfa-generáció tagjai számára még nem késő.

Az érettségizők körében népszerű aranylánc ajándékozása a kilencvenes évek végén háttérbe szorult a mobiltelefónia térhódítása miatt. A cikkíró is egy téglatelefont kapott ballagási ajándékba, amelynek köszönhetően szülei mindig tudták, hol van és mit csinál. A mobiltelefon használatával együtt jött a havi telefonszámla kifizetésének felelőssége is, ami új kihívást jelentett a pénzügyek kezelésében. A pénzügyi edukáció korábban leginkább csak a szükséges dolgok megszerzésére korlátozódott, és a családban sem volt hangsúlyos a pénzügyi tervezés.

Európai országokban, mint például Finnországban, a pénzügyi tudatosság már az alapoktatás része, ahol a diákok valós gazdasági kötelezettségekkel működtetnek modellezett vállalkozásokat. Az OTP egy 2022-es kutatása szerint a mai fiatalok többsége nem ismeri a bankszámla és bankkártya közötti összefüggést sem.

A pénzügyi ismeretek hiányának megelőzése érdekében a szülőknek érdemes lehet a ballagás környékén beszélgetniük a gyerekeikkel a pénzügyekről. Az OTP Youth Project kutatása szerint a szülők bizonytalansága miatt nem érzik magukat elég kompetensnek a pénzügyi neveléshez, és az iskolát, valamint a bankokat is felelősnek tartják a megfelelő pénzügyi alapok biztosításában. Az OTP Junior segítséget nyújthat ebben, bankszámlát és bankkártyát kínálva a fiataloknak, valamint digitális megoldásokkal támogatva őket és szüleiket.

Az OTP Junior számla segítségével a fiatalok gyűjthetik az érettségi ajándékokból és ünnepi alkalmakból származó pénzt. A mobilbanki Persely funkció segít a takarékoskodásban, a fizetési kérelem kérése funkcióval pedig a szülőktől kérhetnek pénzt különböző célra. Az OTP Junior további előnye, hogy a gyerekek 24 éves korukig nem fizetnek számlavezetési és bankkártya-használati díjat, és 14 éves kor felett havi 100 000 Ft-ig díjmentesen utalhatnak, ha aktiválják ezt a lehetőséget a mobilbankban. A Számlabontó funkcióval a fiatalok megoszthatják egymás között a közös programok költségeit.

A biztonságos bankolás érdekében az OTP Junior szülői kontrollt biztosít, amelyen keresztül a szülők nyomon követhetik gyermekük banki ügyeit. A Kiadásfigyelő funkcióval a szülők és gyerekek közösen átnézhetik az időszak kiadásait, és megvitathatják a felesleges költségeket. Az OTP Junior számlát már a gyermek születésekor meg lehet nyitni, és 14 éves kor alatt a szülő, 14-18 év között a gyermek és törvényes képviselő, 18-24 éves kor között pedig a fiatal maga is igénybe veheti a szolgáltatást.

Az OTP nemcsak a fiatalok pénzügyi tudatosságának növelésében játszik fontos szerepet, hanem a befektetők körében is népszerű választás. Az Autonomous Research friss elemzése szerint az OTP részvényeire vonatkozó 12 havi célárát 20 001 forintról 24 082 forintra emelte, ami több mint 32 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamszinthez képest, és 23 százalékkal a 2021-ben elért történelmi csúcsszinthez viszonyítva. Az OTP árfolyama idén 15,3 százalékos pluszban van, ami bizakodásra ad okot a részvényesek számára.

Összefoglalva, a szülőknek érdemes minél hamarabb elkezdeniük a gyerekeik pénzügyi tudatosságának kiépítését, amelyhez az OTP Junior számlacsomag és a kapcsolódó szolgáltatások biztos hátteret nyújtanak, miközben az OTP részvényei a befektetők számára is vonzó lehetőséget kínálnak a piaci elemzők szerint.