Az amerikai kiskereskedelem stagnálása

Az elemzők várt növekedésével ellentétben az amerikai kiskereskedelmi forgalom nem mutatott bővülést áprilisban, ami meglepetést okozott a piacokon.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézetének friss adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom áprilisban nem változott a márciusi 0,6 százalékos bővülés után, holott az elemzők 0,4 százalékos növekedést jósoltak előre.

Az autóeladásokat nem tartalmazó kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt, azonban az autóeladások és az üzemanyag nélkül számított forgalom 0,1 százalékkal csökkent havi összehasonlításban.

Különösen érdekes, hogy az autók, az üzemanyag, az építőipari termékek és a vendéglátás nélkül számolt kiskereskedelmi magforgalom 0,3 százalékkal csökkent áprilisban, ami jelentős eltérés a márciusi 1 százalékos bővüléstől. Ez a magforgalom szorosan kapcsolódik a fogyasztói kiadásokhoz.

A nem bolti kiskereskedők forgalma 1,2 százalékkal csökkent, míg a benzinkutaké 3,1 százalékkal nőtt.

Éves szinten viszont továbbra is növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom: áprilisban 3 százalékos, márciusban pedig 3,8 százalékos volt a bővülés.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai gazdaságban a lakossági fogyasztás kiemelkedő szerepet tölt be, hiszen a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát adja.