Az Egyesült Államok Izraelnek szánt fegyverszállítmányt terjesztett a Kongresszus elé

Az amerikai Külügyminisztérium egy egymilliárd dolláros fegyverszállítmányt javasolt Izrael számára, amelyet most a Kongresszus külügyi bizottságai vizsgálnak felül.

Az amerikai külügyminisztérium által a Kongresszus elé terjesztett fegyverszállítmány harckocsilövedékeket, aknavetőket és páncélozott harcjárműveket tartalmaz. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten felfüggesztette több Izraelnek szánt bomba leszállítását, mivel aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ezeket a fegyvereket Rafah városának nagyszabású inváziójához használnák fel.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja a korábban elfogadott katonai segítséget, de a bombák átadását szüneteltetik, mivel nem tartják helyesnek, hogy sűrűn lakott városokra dobják le őket. A nagyobb külföldi fegyverszállítmányokra vonatkozó kormányzati tervek felülvizsgálatát a Szenátus és a Képviselőház külügyi bizottságai végzik.

Biden arra szólította fel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy a Rafah város elleni esetleges hadműveletek során biztosítsa a civilek védelmét. Az elnöknek politikai teherként jelent meg az Izrael támogatása, különösen mivel a demokraták fiatalabb generációja ellenzi a Hamász elleni háborúban való részvételt.