Az EU készülőben van a kínai mikrochipek és az online dezinformáció elleni lépésekre

Európa tervezi a kevésbé fejlett mikrochipek piacának védelmét a kínai termékekkel szemben, különös tekintettel az elektromos járműipar ellátására, hogy megakadályozza az ázsiai ország általi árudömpinget. Az Európai Bizottság elkezdte a mikrochip-beszállítók és -vásárlók felmérését a régebbi chipek beszállítói láncolatáról, amely lépés hasonlít az Egyesült Államok januári vizsgálatához, melyet követően Joe Biden elnök jelentős vámemelést jelentett be.

Az EU és az USA tisztviselői áprilisban magas szintű csúcstalálkozón tárgyaltak, ahol Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Kína a régebbi technológiájú mikrochipek gyártásában is vezető szerepet kíván betölteni. Raimondo szerint a következő években a kevésbé komplex chipek mintegy 60 százalékát Kínában állíthatják elő.

A globális chipháború az elmúlt két évben főként a fejlettebb chipekre koncentrált, az USA pedig több intézkedést is meghozott, hogy megakadályozza Kínát a csúcstechnológiás mikrochip-gyártásban való részvételben. Washington nyomást gyakorolt szövetségeseire, mint Hollandia és Japán, hogy ne engedjék az ilyen chipek gyártásához szükséges tervek és berendezések exportját.

A régebbi chipek gyártása egyszerűbb, és bár nem alkalmasak a komplexebb rendszerekhez, mint az okostelefonok, de az elektromos autókban való felhasználásra tökéletesek. Az európai chipgyártó vállalatok, mint az Infineon, NXP és STMicro, jelentős szerepet töltenek be ezen a területen, köszönhetően az autóipari chipek terén rendelkezésre álló szellemi tulajdonnak és szabadalmaknak.

Ezek az európai chipgyártók jelenleg kedvező helyzetben vannak, hogy kiszolgálják a növekvő elektromos járműpiacot, beleértve a kínai BYD márkát is. Az Európai Uniónak azonban ébernek kell lennie a kínai kihívásokkal szemben, és vizsgálja, hogy a kínai járműgyártók állami támogatásokat felhasználva versenyellenesen aláássák-e az európai autógyártókat. Peking várhatóan továbbra is támogatni fogja a chipszektort, hogy erősítse pozícióját az uniós piacokon.

Az Európai Unió adminisztrációja és a tagállamok nap mint nap szembesülnek az online dezinformáció és manipuláció kihívásaival, miközben egyre növekvő hatást gyakorolnak az influenszerek az online térben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy határozottan fel fog lépni a külföldi dezinformáció ellen, és új jogszabályt fog javasolni, ha újra az Európai Bizottság elnökének választják. Európa nincs eléggé felkészülve arra, hogy felderítse és elhárítsa a külföldi beavatkozást és manipulációt, amelynek célja a megosztottság növelése.

A Tanács 2024. május 14-én kelt miniszteri szintű következtetésében hívta fel a figyelmet, hogy az influenszerek egyre nagyobb hatást gyakorolnak az emberek életére az általuk kreált tartalmakon keresztül. Bár ez a hatás gyakran pozitív, az online közösségek sokfélesége és azok érzelmi töltete, akár káros is lehet, mind az egyének mentális egészségére, mind a társadalomra nézve, ezért ajánlásokat fogalmaztak meg.

  • Először is, bátorítják a tagállamokat, hogy lépjenek kapcsolatba az influenszerekkel és az újonnan alakuló, őket képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy tudatosítsák a média ökoszisztémában betöltött szerepüket és a rájuk vonatkozó jogszabályok ismeretét.
  • Másodszor, felkérték az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel uniós szintű támogatás biztosítható az influenszerek számára.
  • Harmadszor, arra szólította fel mind a Bizottságot, mind a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki szakpolitikákat és eszközöket az influenszerek felelős magatartásának támogatása érdekében.

A Tanács vállalta, hogy biztosítja az influenszerek részvételét a média­politikai aspektusok kidolgozásában, amelyek hatással lehetnek rájuk, beleértve a mesterséges intelligencia növekvő befolyását is.

Szerző: Tieger Endre, az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője