Az Apple mesterséges intelligencia stratégiája

Az Apple vállalat, amely nem számít az elsődleges szereplők közé a mesterséges intelligencia terén, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a technológia fejlesztésére. A WWDC 2024 konferencián bemutatásra kerülő iOS 18 és Siri módosítások mellett, az Apple hardveres megoldásokat is alkalmaz a mesterséges intelligencia feladatainak kezelésére.

Az Apple éves fejlesztői konferenciája, a WWDC 2024 június 10-én veszi kezdetét, ahol a cég az iOS 18-ra és a Sirire tervezett mesterségesintelligencia-módosításokat fogja ismertetni. Az Apple nemcsak szoftveres, hanem hardveres fronton is foglalkozik a mesterséges intelligenciával, és a jövőben egyre több kapcsolódó hírre és bejelentésre lehet számítani.

A Bloomberg szakértője, Mark Gurman szerint az Apple egy vegyes megoldást alkalmaz majd, ahol az iPhone-ok, iPad-ek és Mac-számítógépek a kevésbé bonyolult mesterségesintelligencia-feladatokat helyben, míg a bonyolultabbakat felhőn keresztül, adatközpontokban dolgozzák fel. Az egyszerűbb feladatok közé tartozik az elmulasztott iPhone-értesítések vagy a bejövő szöveges üzenetek összefoglalása, míg a bonyolultabbak közé a képek generálása, cikkek összefoglalása vagy hosszú formátumú válaszok e-mailekben történő létrehozása.

Az adatközpontok szervereinek táplálására az elsőként használt chip az M2 Ultra lesz, amely már a Mac Pro és a Mac Studio részeként is piacra került. Az Apple várhatóan bemutat egy M4 Ultra chipet is, amely kifejezetten az adatközpontok szerverei számára készül.

Az Apple körülbelül három évvel ezelőtt kezdett el saját chipjeit használni az adatközpontokban, hogy a mesterségesintelligencia-feladatokat felhőben dolgozza fel. A Tech Central információi szerint azonban az Apple felgyorsította a fejlesztéseket, miután a mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődés, amelyet az OpenAI ChatGPT és a Google Gemini váltott ki, gyorsabb lépésekre sarkallta a vállalatot.